Szob önkormányzata folytatja, sőt bővíti termelő tevékenységét. Közmunkásaival a szörpüzem területén lekvárfőzésbe fogott, hogy a nehéz helyzetben lévő város anyagi gondjain segítsen. Történelmi pillanatnak mondható, hogy a régóta üresen álló szörpüzemben ismét beindult az élet. Igaz, még nem a nagyüzem területén, csak az üzemi konyhában, amelyet egyébként bérleti díj felszámítása nélkül bocsátott a tulajdonos az önkormányzat rendelkezésére.

A cukor és tartósítószer nélkül, száz százalékban gyümölcs felhasználásával készülő szobi lekvár már vevőre is talált: egy hazai nagy élelmiszerlánc polcain hamarosan megtalálhatják a vásárlók. A fenntarthatósággal kapcsolatos kérdésre Szőke István polgármester elmondta, az önkormányzatnak már az is nyereség, ha munkát tudnak biztosítani az embereknek, de az előzetes számítások szerint bevételt is hoz majd az önkormányzat kasszájába az új termelőtevékenység.

A távlati célok között szerepel, hogy az alapanyagul szolgáló gyümölcsöt a környékbeli gazdáktól vásárolják fel. Ezzel szeretnék visszaállítani a gyümölcstermesztést, amely korábban a térség vezető gazdasági tényezőjeként szerepelt. Ezáltal további jövedelemforráshoz és munkalehetőséghez juthat majd a környék lakossága.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása