Az államtitkárt Kapus Krisztián, a térség országgyűlési képviselője kalauzolta Kiskunfélegyházán. Az államtitkár megnézte egy helyi gazda birtokát és egy tangazdaságot is megtekintett, este pedig a Városházán tartott mezőgazdasági fórumot, amelynek témája az agrárium helyzete, jövője, valamint a vidékfejlesztés aktuális kérdései voltak.

Ángyán József elmondta, a korábban felhalmozódott államadósságból az ország minden lakójára kétmillió forint jut fejenként, ami hátráltatja a mezőgazdaság felemelkedését. Ennek ellenére a fejlődés mielőbbi megindításának érdekében a kormány és a szaktárca új programokat indított és indít a jövőben.

Rendkívül fontosak a helyi gazdaságot és helyi társadalmat egyszerre erősítő, támogató kezdeményezések. A hungarikum, tehát a magyar jelképet viselő termék csak hazai alapanyagból és a határon belül készülhet. Mielőbb le kell rövidülnie a termelő és a fogyasztó közti távolságnak. Szükség van piacépítésre és arra is, hogy a helyi termék megjelenjen a helyi boltokban. A közétkeztetésben előnyben kell részesíteni a helyi forrásból származó egészséges táplálékot, terményt, ehhez pedig ki kell vonni a jelenlegi közbeszerzési törvény hatálya alól.

A Nemzeti Földalap földbérleti pályázatainál a helyben lakóknak és a családi gazdaságoknak kell előnyt élvezniük. A jövőben csak azok vehetnek bérbe állami tulajdonú földet, akiknek székhelye legalább három éve be van jegyezve a bérbe veendő terület 20 kilométeres körzetén belül. Fel kell számolni a kisléptékű mezőgazdasági vállalkozást (termelést, feldolgozást, értékesítést) ellehetetlenítő jogi akadályokat – hangsúlyozta Ángyán József.

Forrás: Kiskunok Vidékéért Egyesület, felegyhazikozlony.hu

Cikk megosztása