Csaknem 25 millió forint támogatást kapott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászfényszaru turisztikai értékek hasznosítására. A projekt részeként egy egy kilométer hosszúságú tanösvényt építettek ki a Lehel-tónál, és kijelöltek egy íjász-pályát is. A tanösvény mentén harminc tematikus oktatótáblát helyeztek ki, és egy szabadtéri, rönkpados oktatóhelyet alakítottak ki. Utóbbi lehetőséget biztosít a környezet sokoldalú megismerésére és a hazai, a helyi növény és állatvilág jellegzetességeinek bemutatására. A tó partjának legmagasabb pontján két madárlest építettek fel. A tavak elkeskenyedésénél két fa cölöphíd segíti az átkelést. Épült egy nádfedeles esőbeálló is, öt nádfedeles kerti kiülő, 45 pad, tíz rönkasztal, négy madáretető, öt tűzgyújtó hely és 25 hulladékgyűjtő. A bejáratnál egy fa játszótér fogadja a gyermekeket mászóvárral, homokozóval, mérleghintával, rugós játékokkal és két fedeles rönk ülőgarnitúrával.

A beruházás másik színtere a pihenőparkká alakított régi „Vásártér”, amely lehetőséget biztosít a történelmi és kulturális múlttal rendelkező mesterségek bemutatására. A tűzrakó helyek és a szabadtéri színpad kialakítása segíti az ide tervezett rendezvényeket. A pihenőpark létrehozásával csaknem 2500 négyzetméternyi területet tisztítottak meg, száz fát és ötven cserjét ültettek, 310 négyzetméteres területet füvesítettek, valamint egy játszóteret kapott a település.

Az önkormányzat célja az volt, hogy bemutassa a helyi változatos növény-, madár- és vízi világot, továbbá, hogy a környék kedvelt kikapcsolódási és aktív pihenőhellyé váljon. A projekt összköltsége 45 millió forint volt.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, Mi újság Jászfényszarun?

Cikk megosztása