Október 13-án harmincfős finnországi delegáció látogatott Szigetvárra a Rieska és Keski Piste LEADER HACS képviseletében. Az együttműködés a szentlőrinci kistérséghez tartozó Boda és finn testvértelepülése, Kankaan több évre visszanyúló kapcsolatára vezethető vissza. A két településen keresztül vette fel 2010-ben a kapcsolatot a Szinergia Egyesület és a finn Rieska LEADER egyesület. Az együttműködésbe román felet is bevontak. A tervek szerint „Nemzetközi Közösségek Házát” szeretnének építeni a Baranya megyei kistelepülésen, amelyben helyet kapna finn szauna is.

Tavaly októberben kezdődtek a megbeszélések. Az egyeztetések idei, második fordulója során a felek szándéknyilatkozatban rögzítették a „szauna projekthez” fűződő későbbi együttműködésüket. A Szinergia Egyesület októberben projekttervet nyújtott be a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózathoz (MNVH), hogy egy tanulmányút során még szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a finn Rieska HACS-csal és előkészítsék a leendő közös projektet, hogy a fejlesztés megvalósítása a következő fázisába léphessen. Emellett a szervezetek célja, további együttműködések megvalósulása, főként a faipari ágazatban.

A vendégként megjelenő Keski Piste HACS, valamint a szomszédos Rinya-Dráva Szövetség és a Mecsek-Völgység Hegyhát Egyesület megtette az első lépést a jövőbeni eredményes együttműködéshez. A hasonló természeti környezettel és erőforrásokkal rendelkező három magyar LEADER akciócsoport példaértékű összefogással, közös gazdaságfejlesztési koncepció alapján kívánja a finn partnerek tapasztalatait a helyi gazdaság élénkítése érdekében hasznosítani.

A hivatalos egyeztetést követően, a csapatépítést elősegítendő a Szinergia Egyesület elkalauzolta vendégeit egy almáskeresztúri kecskefarmra, ahol megtekintették a sajtkészítés folyamatát és megkóstolták az ízletes sajtokat. Ezt követően ellátogattak egy, a szigetvári szőlőhegyen található gazdaságba, ahol az ízletes ebéd mellett borkóstolóra is lehetőség nyílt.

Forrás: Szinergia Egyesület

Cikk megosztása