Hetedszer rendezték meg a Somogy megyei Kadarkúton a „Gesztenyés napot”. A város önkormányzata az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER tengelyére benyújtott pályázatával majdnem két millió forintot nyert a program lebonyolítására.

Az időjárás ugyan majdnem megakadályozta a rendezvény megtartását, ám a sátrakat hiába kellett óriási viharban, zuhogó esőben felállítani, később javult a helyzet. „A szombati időjárásra aztán igazán nem lehetett panasz, mert még az égiek is ránk mosolyogtak” – mondta Egyed Károly, a rendezvényt lebonyolító vállalat vezérigazgatója. „Az igazság az, hogy mint cégvezető sem panaszkodhatok. Még akkor sem, ha nem megy könnyen, nagyon sok munka, van az elért eredmények mögött. Elkötelezettek vagyunk a gesztenye iránt, nem kapkodunk, megalapozzuk a dolgainkat.”

Több sátorban mutatták be a legújabb gesztenyekészítményeket, különféle ételeket. „Új, ígéretesnek tűnő vállalkozás is jelentkezett az idén. Különösen megnyerte a tetszésünket egy családi vállalkozás: a saját biotermesztésű zöldségeikből készített, kiváló ízvilágú termékeiket hozták el. Minden évben új „vendéget” hívunk, akit összeházasítunk a gesztenyével. A szarvasgomba és a medvehagyma után idén a zeller került sorra. Háromféle zelleres-gesztenyés étellel találkozhattak a vendégek. Kíváncsian várjuk, hogy a látogatók hogyan fogadják ezeket. Tavaly a medvehagymás olyan jól sikerült, hogy azóta is gyártjuk és a boltunkban árusítjuk” – nyilatkozta a vezérigazgató.

Egyed Károly viszont sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a helyieket nem sikerült jobban bevonni a rendezvénybe. „Úgy érzem, hogy a lakosság nem használja ki a rendezvényben rejlő lehetőségeket. Lehetne árusítani pecsenyezsíros kenyeret lilahagymával, vagy vajasat házi lekvárral. Ez fokozná a hangulatot, és némi bevételt jelenthetne” – mondta a vállalat vezetője. A véleménnyel a város polgármestere, Karsai József is egyetértett, de szerinte azért van ebben fejlődés. „Abban igaza van Egyed Károlynak, hogy a kadarkútiak nem használják ki a gesztenyés napban rejlő lehetőségeket. De úgy tapasztalom, hogy változik a tendencia. Egyre aktívabbak, egyre jobban részt vesznek a város életében” – nyilatkozta a város első embere.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, Somogyi Hírlap

Cikk megosztása