Jogi kultúrtörténeti és jogi néprajzi kutatócsoport alakult a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karán. A szekszárdi campuson Tárkány Szűcs Ernő születésének kilencvenedik évfordulóján hozták létre a kutatócsoportot, amely a jeles jogi néprajzkutató tiszteletére az ő nevét vette fel. Tárkány Szűcs Ernő munkássága nemzetközi és hazai szinten is ismert, és a mai kutatóknak is alapul szolgálhat.

A szokásjog vizsgálatához több tudományág, szakterület együttműködésére van szükség, a jogtörténet, a néprajztudomány, a nyelvészet tudósai és kutatói kell, hogy összehangolják munkájukat annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tárják fel kultúránk e részét. De nem csak tudományágak, egyetemek is összefogtak: az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem jogtörténeti tanszékei támogatják a kezdeményezést.

A kutatócsoport elnöke Nagy Janka Teodóra, az Illyés Gyula Kar tanára, társelnöke pedig Mezey Barna, az ELTE Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékének egyetemi tanára lett. Az október 5-i, egész napos alakuló ülésen a kutatók megosztották egymással e tudományterületen szerzett tapasztalataikat, eredményeiket. Nagy Janka Teodóra elmondta, hogy a kutatócsoport célja tudományágak közötti kutatások, konferenciák szervezése, valamint kutatási lehetőség teremtése a doktoranduszok és a fiatal kutatók számára.

Forrás: Sárköz-Dunavölgye-Siómente Egyesület, Tolnai Népújság

Cikk megosztása