Ötödik alkalommal tartottak gőzgombóc fesztivált a Baranya megyei Geresdlakon. A magyarországi svábok ételkülönlegessége, amelyet a helyiek csak héveknédlinek neveznek, lágy kelt tésztából készül. Számos változata ismert: készítik sütőben, gáz fölött, lábosban, de a geresdlaki fesztiválon olyat is lehetett látni, hogy bográcsban rotyogó gulyásba helyezték el az ököl nagyságú gombócokat. A tésztaféleség nem csak sós ételek mellett szolgálhat köretként, régen szívesen fogyasztották lekvárral, befőttel is.

A vendégek között már határon túliak is vannak. „Mind a csapatok, mind pedig a résztvevők számát tekintve túlszárnyaltuk a korábbi éveket” – mondta Habjánecz Tibor polgármester. „Több mint harminc asztalon készült a gőzgombóc és becslésem szerint úgy háromezren lehetünk itt a két fesztiválsátorban, köztük a finnországi és az osztrák vendégeink. Ez egy nagyon emberközeli, barátságos, nyitott rendezvény, ami szerencsére az érdeklődésen is látszik. És még az időjárás is kedvezett, a szeles, zivataros péntek után nem is kívánhattunk volna jobb időt” – nyilatkozta a község első embere.

Forrás: Zengő-Duna Egyesület, bama.hu

Cikk megosztása