Kübekháza életét mutatja be képekben az a galéria, amelyet október elején adtak át a községben. A faszerkezetű, mobil építmény révén egyedi, a falu hangulatához illő kiállító- és kulturális térrel gazdagodott a település. A beruházás költségeit LEADER pályázat segítségével fedezte az önkormányzat.

A Pajta Galéria megnyitójára többek között meghívták a helybéli kivitelezőt, Miskolczi István asztalost, valamint a Déli Napfény Nonprofit Kft. munkaszervezetének tagjait, akik a pályázat adminisztratív és értékelési, illetve rangsorolási teendőit látták el. A jelenlévőket a Mórahalmi Fúvós zenekar szórakoztatta, amíg Molnár Róbert polgármester és Ihos József humorista meg nem érkezett a stilizált parasztudvar területére.

Dobó Katalin, a Déli Napfény Akciócsoport vezetője és Kübekháza alpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta: csaknem másfél millió forint értékű volt a benyújtott pályázat. Előzőleg a képviselőtestület elfogadta a tervet, majd az önkormányzat munkatársai elkészítették a pályázati anyagot. A beruházás összes költségét ebben a pályázatban is az önkormányzat előlegezte meg. Dobó Katalin szerint büszkék lehetnek rá, hogy sikerült megoldani a projekt előfinanszírozását, hiszen a sok ezzel járó munka jelen esetben is meghozta a gyümölcsét.

Másodikként Molnár Róbert kapott szót, aki elmondta, hogy egy kicsi falu életében nagyon fontos az értékek megőrzése, az együttműködés, az összefogás, a mások tisztelete, megsegítése, valamint a hit. A Pajta Galéria ezt az összefogást reprezentálja, amelyet nem csak a faluban, de a nagyvárosokban, sőt az egész országban is figyelemmel kellene kísérni, mert csak így lehet és érdemes élni, így lehet tovább haladni előre. Ezt követően felsorolta a beruházásban résztvevőket és megköszönte munkájukat, odaadásukat, majd felkérte Dobó Katalint, hogy nyissa meg a galéria kapuit.

Odabenn a település múltját és jelenét poszter méretű fényképek mutatják be, amelyek között csaknem százéves archív felvételek is szerepelnek. Lehetőség van arra is, hogy később más települések helytörténeti munkáit is bemutassák itt, az építmény előtti szabad területen pedig zenés-táncos esteket és színi előadásokat szeretnének tartani. A fejlesztés során az elektromos áramot is eljuttatták a galériába, amelynek a környezetében stilizált parasztudvart alakítottak ki. A kiállítás és az udvar tavasztól őszig állandó nyitvatartással, ingyen várja a látogatókat.

Forrás: Déli Napfény Nonprofit Kft.

Cikk megosztása