Két finn LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) küldöttsége járt hazánkban. A Keski Piste és a Rieska HACS-ok munkatársait először a Szinergia HACS fogadta. Az október 12-i találkozón az együttműködés jegyében egy közös projekt kidolgozására is sor került.

A finn küldöttség később a Baranya megyei Köblényben járt, ahol a Mecsek-Völgység-Hegyhát (MVH) HACS nevében köszöntötte őket Finta István, az egyesület elnöke és Vidák Krisztina munkaszervezet-vezető. Az MVH HACS elnöke bemutatta az egyesületet és tevékenységüket, külön kiemelve az aktuális pályázati lehetőségeket.

Dicső László, polgármestere és az MVH HACS elnökségi tagja is részt vett a találkozón, aki bejelentette, hogy partnerségi kapcsolatok kiépítését tervezi finn önkormányzatokkal. Kiemelte a már működő Európa Park projektben rejlő lehetőségeket is, amely során huszonhét magyar település mutat be egy-egy európai uniós tagállamot, és amelynek rendezésében az MVH HACS is részt vett. A programba szeretnék a finn HACS-okat is bevonni.

A küldöttségeket Dobai Attila kistermelő vendégelte meg, aki személyesen is kötődik Finnországhoz, hiszen ott töltötte a gyermekkorát. A házigazda kecsketenyésztéssel foglalkozik, az állatok tejét pedig maga is feldolgozza sajtként. Éppen a sajtkészítéssel kapcsolatban készül LEADER pályázat benyújtására, hogy termékei minőségén javítson. A vendégek délben megkóstolhatták egy magyaregregyei panzióban a pörköltet és a köblényi pálinkát is.

Forrás: Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület

Cikk megosztása