Az ország észak-nyugati szegletében, Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom között félúton fekvő 600 éves Levél, német nevén Kaltenstein község, apraja-nagyja összegyűlt 2011. október 11-én: ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a korábban Klubkönyvtárként funkcionáló Kultúrház - Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT).

Papp Zoltán, Levél Község polgármestere köszöntötte a vendégeket. Felszólalásában megköszönte mindazon partnerek együttműködését, akik támogatásukkal lehetővé tették az IKSZT beruházás rendkívül célratörő és példaértékű megvalósulását.
A Kultúrház mindössze fél év alatt valósult meg az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretein belül, egy több mint 50 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően. A település egy olyan épülettel gyarapodott, amely otthont ad egy kiállító teremnek, a helyi könyvtárnak és a különböző ifjúsági közösségi programoknak. Az ifjúságfejlesztési programok generálása és folyamatkövetése a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) munkáján keresztül jelenik meg. A GYIÖK jelentős ifjúsági bázisként jelenik meg a településen.

Nagy István - mosonmagyaróvári polgármester és országgyűlési képviselő – beszédében kiemelte a közösségi programok fontosságát. Azt is kiemelte, hogy a helybeli lakosok a község aktív állampolgárai, kitartó munkájuk eredményeként jöhetett létre ez a fejlesztés. Helyi szinten az együttműködéseknek régi hagyománya van. Rendszeres közművelődési koordinációs találkozókat tartanak az önkormányzat, intézmények és civil szervezetek képviselői.

Az ünnepélyes megnyitót Eperjesi Tamás a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) igazgatója zárta, aki elmondta, hogy az ÚMVP keretében kiírt pályázatoknak köszönhetően a jövőben 635 település régi művelődési házában vagy leromlott állapotú épületében nyílhat korszerű IKSZT szerte az országban. A szalag jelképes átvágása után a helyiek azonnal használatba vették új közösségi színterüket.

A vendégek tiszteletére különböző kulturális műsorok színezték az ünnepi hangulatot, a település gyermekkórusa és helyi zenészek színvonalas előadásukkal járultak hozzá az IKSZT létrejöttének sikeréhez.

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása