Mezőfalva kulturális és történelmi értékek bemutatásának elősegítésére nyert LEADER pályázaton több mint három és félmillió forint támogatást, a Kossuth utca 30. szám alatti magyar-sváb tájház épületének felújítására.

Az összesen 4,3 millió forintos beruházás már időszerű volt: a tájház mintegy 150 éves és ez a tetőszerkezeten is meglátszott. Az elhasználódott, régi cseréptető amellett, hogy több helyen beázott, nem is illett az épület jellegéhez. A pályázaton elnyert támogatással az állagmegóvás érdekében elvégezték a tető felújítását: a tönkrement, málló cserépfedést nádfedelesre cserélték. A nádtető anyagánál fogva nem ázik be, és hőszigetelő szerepe is van. A nádfedéssel nem utolsó sorban az eredeti állapotot állították helyre. A tetőszerkezet kiegészítő deszkázatának elemeit a feltárásnál megállapított mértékben kellett felújítani és cserélni. A fa elemeket láng és gombamentesítővel kezelték.

A tájház jelenleg helytörténeti kiállításoknak, hagyományőrző rendezvényeknek ad otthont valamint maga az épület a nagyközség megőrzésre méltó kulturális múltjának állít emléket. Bent állandó kiállítás található a térségi és mezőfalvi gyűjtésből származó használati tárgyak, bútorok, ruházatok, konyhai edények, fényképek, képek válogatott gyűjteményéből. A szobák, a konyha és a gazdasági épületek a XIX. századnak megfelelően vannak berendezve. A kertben rozmaring, magyal és szőlőlugas is található. A felújított Mezőfalvi Sváb – Magyar Tájház folyamatosan látogatható.

Forrás: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása