Végére értek az idei év legnagyobb beruházásnak Alsóörsön: október 14-én a szalag ünnepélyes átvágásával megnyílt a megújult Eötvös Károly Művelődési Ház.

Hebling Zsolt, a község polgármestere köszöntötte a meghívott vendégek sorában V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt, a megjelent tisztségviselőket, a beruházásban résztvevő szakembereket és természetesen az alsóörsieket is, akikért létrejött ez a fejlesztés. Az épület több évtizeden keresztül színtere volt a helyi közösségi programok lebonyolításának, azonban már jó ideje nem tudta ellátni funkcióját, nem felelt meg a XXI. századi elvárásoknak” - zárta beszédét a település első embere. A balaton-parti település 48 millió forintnyi uniós forrást nyert el pályázati úton, amelyet 13 millió forintnyi önerővel egészített ki a beruházás befejezéséhez. Az eredmény egy közel 700 négyzetméteres felújított közösségi tér Alsóörs központjában. Az épület területi elhelyezkedését tekintve, turisztikai szempontból is kulcsfontosságú szerepet tölt be a nyári hónapokban, hiszen a településre kikapcsolódási céllal ellátogatók is aktív felhasználói lehetnek a közösségi tér keretein belül elérhető szolgáltatásoknak.

Szintén a Művelődési Ház közösségalkotó célját és szerepét hangsúlyozta V. Németh Zsolt államtitkár, továbbá kifejtette, az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) elnevezés, nem csak műszaki felújítást takar, hanem a régi közösségi házak új tartalommal, szolgáltatásokkal való megtöltését is. Az új IKSZT, nevéből kifolyólag is, sokkal inkább közösségi tér, ahol egymásra találnak a modern kor vívmányai (internet, e-pontok, könyvtár), illetve a helyi lakosság.

Ezt követően a helyi tehetségek mutathatták meg magukat a népes publikumnak, így fellépett a Sirály Nyugdíjas Egyesület népdalköre és az Endrődi Sándor Általános Iskola két tanulója is. A megnyitóünnepséggel egy időben kezdődött az Alsóörsi Csipkeműhely és az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület kiállítása is.

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása