Több mint hatmillió forint fordított a Heves megyei Gyöngyösoroszi önkormányzata a helyi általános iskola informatikai fejlesztésére. A beruházást száz százalékos TIOP pályázati támogatás segítségével sikerült megvalósítani.
Az Árpád Fejedelem Általános Iskola felszereltsége nyolc asztali számítógéppel, négy interaktív táblával, négy projektorral, négy notebookkal és vezeték nélküli internethálózat kiépítésével bővült. A sajátos nevelési igényű tanulókra – hallássérültekre – is gondoltak, speciális IKT (információs és kommunikációs technológia) eszközöket - két laptopot, két vezeték nélküli fülhallgató és két diktafont vásárolt az önkormányzat, hogy segítse integrált oktatásukat. A projekt részeként 16 pedagógusnak is megtanították az interaktív tábla használatát.
Az „intelligens” iskola programban az interaktív oktatás megfelel a rohanó világ elvárásainak, a diákok és a pedagógusok motiváltabbá, a tanórák élvezhetőbbé válnak, ahol a kép, a hang és az interaktivitás fontos szerepet játszik. Az interaktív tábla alkalmazásával a diákok szimuláció útján képileg is információt szerezhetnek környezetükről, és visszacsatoláson alapulva tudnak részt venni az oktatási folyamatban. Az eszköz a pedagógiai folyamatban is jól hasznosítható, hiszen egy szoftver segítségével úgy kapcsolja össze a táblát egy számítógéppel és projektorral, hogy annak vezérlése a tábláról lehetséges, valamint a táblára került tartalmak háttértárolóra menthetőek. Az oktatás aktív folyamatában a tananyagot segíti az érzékelés, a megfigyelő számára megragadhatóvá válik az óra tartalma.
A fejlesztés az iskola számára egységes alapinformatikai infrastruktúrát biztosít, amely nélkülözhetetlen feltétele a két éve bevezetett kompetencia alapú oktatás elterjesztésének. Jelenleg 138 gyermek tanul az intézményben. Az iskola alaptevékenységébe tartozik az alapfokú iskolai nevelés-oktatás 1-8. évfolyamon, cigány kisebbségi oktatás, sajátos nevelési igényű tanulók integrált és speciális tantervű oktatása, valamint napközi otthoni ellátás biztosítása.

Forrás: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása