Öt településen ad munkát Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szociális földprogram. Tiszabura 2,2; Csépa másfél; Tomajmonostora 1,6; Nagykörű 3,2 és Besenyszög kétmillió forint támogatást kapott. A programot olyan szociálisan hátrányos helyzetű emberek megsegítésére hirdette meg a kormány, akik mezőgazdasági termelésre alkalmas környezetben élnek, de ezt egyáltalán nem, vagy nem elégséges mértékben tudják kihasználni.

A kormányzati támogatás felhasználható a termesztéshez vagy tenyésztéshez szükséges anyagokkal, szolgáltatásokkal, eszközvásárlással, mezőgazdasági gépek üzemeltetésével, tanácsadással, adminisztrációs és ügyintézési költséggel, mezőgazdasági gépek karbantartásával és felújításával kapcsolatos kiadásokra.

Országosan összesen háromszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak eddig a települések. Idén 168, tartós munkanélküliséggel sújtott településen indul a szociális földprogram, amely amellett, hogy munkát nyújt, hozzájárul a mindennapi megélhetéshez is. A hozzájárulást 2012. június 30-ig lehet felhasználni.

Nagy segítség a hátrányos településeknek az is, hogy szemben a korábbi gyakorlattal, kötelező önrészt nem írtak elő a pályázathoz. A településeknek földterületet és egyéb ingatlanokat, eszközöket, szolgáltatásokat elegendő hozzájárulásként biztosítani. Ugyancsak nagy segítség, hogy a támogatást előfinanszírozásban fizetik ki a településeknek.

Forrás: Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület, szoljon.hu

Cikk megosztása