Újjászületett a Békés megyei Doboz több mint száz éves katolikus temploma és mauzóleuma. A Wenckheim Dénes tervei alapján 1897 és 1902 között épült, neoromán stílusú imahely felújítási munkálatai idén áprilisban kezdődtek. A fedezetet az Európai Unió és a magyar állam által társ-finanszírozott Új Magyarország Vidékfejlesztési Program majdnem 34 millió forintos támogatása biztosította.

Az összegből szigetelték az épületet, valamint kicserélték az ablakokat, így hosszú távon kisebb költségekkel jár az épület fűtése. Helyreállították a vakolatot, és vízelvezető csatornát, kavicságyat és járdát is kialakítottak.

Az ünnepélyes átadásra megtelt a kastélyparkban búvó templom. Kovács József püspöki helynök szentelte fel az épületet és celebrálta az ünnepi misét, amelyen Simon István Tamás polgármester, Grédics Gyula tervezőmérnök és Szigeti Antal plébános is részt vett.

A Győr-Moson-Sopron megyei Győrújbaráton szintén befejeződött a helyi templom felújítása. Két évvel ezelőtt vágtak neki ötmillió forintos pályázati támogatásból a munkálatoknak, ekkor azonban csak a toronyra és a tető cseréjére tudtak pénzt költeni, a tervező által előírt statikai erősítésre és más külső-belső munkákra már nem.

Mostanra azonban sikerült megoldani a helyzetet. „Mintegy mentőövként ekkor kaptunk a bajorországi evangélikus testvéreinktől hárommillió forintos segítséget, illetve az időközbeni gyülekezeti megtakarításokból és a finisben szervezett gyűjtésből – ez utóbbiból kétmillió forint jött össze – megvalósulhatott templomunk teljes felújítása” – mondta Rácz András, a gyülekezet felügyelője. A közreműködő vállalkozók is nagyon kedvező ajánlatokkal segítették a beruházást, így az eredeti tervezői költségvetés feléből sikerült megvalósítani a teljes körű felújítást.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft., Pannónia Kincse LEADER Egyesület, Dobozi Hírmondó, kisalfold.hu

Fotó: Wikipédia/Civertan

Cikk megosztása