A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaszentimre önkormányzata 26,1 millió forint támogatást nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) pályázatán, amelyet a művelődési ház felújítására és átalakítására költhetett. Az így kialakított IKSZT egyike

az idén több száz sikeresen megújult szolgáltatóháznak.

Az átalakítás során június végére befejezték az épület tetőterének és földszintjének felújítását, a komplex akadálymentesítést, a második ütemben pedig csaknem négymillió forint értékben beszerezték az új konyhai, elektronikai, számítástechnikai és egyéb eszközöket, a bútorokat és a berendezési tárgyakat. Az ünnepélyes átadást október végére tervezik.

A fejlesztéssel új szolgáltatásokat is bevezethetnek és több program szervezésére nyílik lehetőség. Az IKSZT a szolgáltatások egy helyben történő integrálásával a lakosság a kulturális, közösségi programokhoz, az aktuális információkhoz sokkal hatékonyabban juthat hozzá, mint a hagyományos művelődési házak esetében. Az IKSZT feladata, hogy változatos információs és közösségi szolgáltatásokat nyújtson az alacsony lélekszámú településeken élőknek. Egyik fontos funkciója, hogy kiszolgálja a fiatalokat, és az egész lakosságot, elsősorban közösségi, közművelődési, egészségfejlesztő programok szervezésével, de helyet ad az ifjúsági információs pontnak is. Segíti a helyi lakosok és vállalkozások információhoz jutását, könyvtárat működtet, és internetes hozzáférést biztosít az e-Magyarország ponton. A szolgáltató tér ad helyet a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) információs szolgálatának is. Az új IKSZT helyet biztosít az Állami Foglalkoztatási Szolgáltatások (ÁFSZ) információs pontjának, civil szervezeteknek és különböző önszerveződéseknek.

Az iskoláskorú gyermekek számára hamarosan indul a Tanoda Program, a kisgyermekes szülők pedig a Biztos Kezdet programnak örülhetnek, amely a szülők és a 0-5 éves korú gyermekek számára szervez foglalkozásokat filmvetítésekkel egybekapcsolva. A fejlesztés hatására a hátrányos helyzetű településen a szolgáltatások számának növekedésével, azok minőségi javulásával az életszínvonal emelkedésére, a település elmaradottságának mérséklődésére számítanak.

Forrás: Tisza-tó Térsége LEADER

Cikk megosztása