A gyermekszegénység elleni küzdelem jegyében nyílt meg nyáron a baksi Máriatelep közösségi háza. Az európai uniós támogatásból megvásárolt és átalakított egykori családi házban olyan programokat és lehetőségeket igyekeznek teremteni a szegény sorsú gyerekeknek, amelyek segítségével életkörülményeiken javíthatnak – mondta Ott Gabriella, a projekt szakmai vezetője.

Az intézményben tankör és ifjúsági klub működik, gyógypedagógus dolgozik, és baba-mama foglalkozásokat is tartanak. Öt kerékpárt és horgászbotokat lehet kölcsön kérni, a kisebbek közösen játszhatnak, csúszdázhatnak, a nagyobbak pedig internetezhetnek a három számítógép valamelyikén. A gépeket ugyanakkor a felnőttek is használhatják, akiknek informatikai tanfolyamokat is tartanak. A számítógépteremmel szemben házi könyvtár, televízió és játékok várják a kikapcsolódni vágyó felnőtteket és gyerekeket. Itt tartják a legtöbb foglalkozást is. A konyhában a kisebb lányok egyhetes „konyhatündér táborban” ismerkedhettek a főzés alapjaival, a nagyobbak pedig főzőklubban mélyíthetik el tudásukat. Őket a ház gondnoka szabni-varrni is tanítja.

A válsághelyzetbe került családokon is segíteni tudnak: akiknél például kikapcsolták az áramot, azoknak itt lehetőséget biztosítanak a mosásra és vasalásra. „Minden programot úgy alakítunk ki, hogy előtte megkérdezzük a helyieket, mit csinálnának szívesen. Minden percet kihasználunk, hetente 60 órán át nyitva vagyunk. Naponta 40–50 ember fordul meg a házban, öröm látni, hogy itt megtalálták a helyüket. Nagy szeretettel jönnek, ha kell, segítenek is: a garázst velük együtt újítottuk fel” – mondta el Cimberné Maszlag Anikó, a közösségi ház vezetője.

Korábban Máriatelepről, ahol a baksi romák nagy része él, nem nagyon jártak át a község már régóta működő faluházába, ezért döntöttek úgy, hogy a telepen belül próbálnak meg egy közösségi házat létesíteni. Búza Zsolt polgármester elárulta, hogy kezdetben aggódott, hogyan fogadják majd a kezdeményezést a község központjában és a célterületen és aggódott, hogy az ötlet megosztja majd a települést. Ugyanakkor örömmel állapította meg, hogy ennek éppen az ellenkezője történt, és egyre többen járnak a község minden részéből meglátogatni az új közösségi házat, amely így összekovácsolja a helyieket.

Forrás: Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület, delmagyar.hu

Cikk megosztása