A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület szeptember 30. és október 2. között immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a Rácalmási Tökfesztivált. Az előző évi fesztivál nagy lendületet adott a további évek szervezésének, ugyanis a Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Programban a Rácalmási Tökfesztivált kiváló minősítésű gasztronómiai rendezvénynek értékelték. A tök mellett a gasztronómiának és a kultúrának is kiemelkedő szerepet szántak.

A 6-os úttól a Jankovich-kúriáig a porták előtt tökdekorációk, tökfigurák és az útra festett tökök vezették a látogatókat a helyszínre. A családok a saját maguk által termelt tökből különböző tökfigurákat készítettek, a Millenniumi Parkban pedig négy és fél méter magas tökpiramist építettek, amelyek köré tökkompozíciókat helyeztek el a helyi civil szervezetek. Versenyeket is rendeztek: díjazták a legszebb tökös portát, a legszebb tökkompozíciót, a legkülönlegesebb tököt és tökkirályt is választottak.

A kúria egyik nagy termében az ország neves töktermelőitől láthattak bemutatót a látogatók. Négy nemzetközi hírű ételszobrász tökből és különböző zöldségekből, gyümölcsökből művészi szintű alkotásokat hozott a fesztiválra. Nagyszabású tökös ételkóstolót szerveztek, ugyanis egyre többen készítenek olyan tésztákat és süteményeket, amelyhez tököt használnak fel. A hagyományoknak megfelelően 4-5 borrégióból neves borászok kínálták boraikat. Esténként a borospincében borbemutatót tartottak, de a pálinkafőzők is megmutatták különleges termékeiket.

Forrás: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása