Indonéz gazdasági fórumot tartottak szeptemberben a Zala megyei Nagypáliban, a Megújuló
Energiaforrások Innovációs Ökocentrumában. Az Indonéz Kereskedelmi Központ képviseletében Nusa Eka igazgató és Lely Indah jelent meg. A küldöttség Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere, Boros Imre volt miniszter, valamint Bolek Zoltán, a Nagypáli Fejlesztési Övezet Nonprofit Kft. (NFÖ) ügyvezető igazgatója meghívására érkezett a településre. A fórum célja a térségben található termékek és szolgáltatások bemutatása, valamint az esetleges exportlehetőségek kiaknázása, illetve a megújuló energiák hasznosítására vonatkozó tapasztalatok átadása volt. A rendezvényen a polgármester bemutatta Nagypáli „Zöld Programját”, fejlesztéseit és jövőbeni elképzeléseit. A program magában foglalja a település eddigi, a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos tevékenységét, valamint a rövid, közép és hosszú távú célokat. Nusa Eka ismertette az Indonéz Kereskedelmi Központ tevékenységét, illetve azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek az ország export és import áruit képezik. Indonéziának leginkább a megújuló energiák területén van mit fejlődni, ezért érdeklődéssel hallgatta Nagypáli polgármesterének beszámolóját a településen alkalmazott technológiákról és eszközökről.

A szigetvilág meghatározó problémája a villamosenergia-hálózat kiépítése, mivel az ország mintegy 17 ezer szigetből áll. A hagyományos technológiák nem kivitelezhetőek, ezért a legmegfelelőbb megoldás a napelem rendszerek kialakítása lenne. Boros Imre rövid előadásában az ország, főként a Nyugat-Dunántúl logisztikai lehetőségeiről szólt. Magyarország három, kereskedelmileg jelentős repülőtérrel rendelkezik, az autópályáknak és a kiépített vasútvonalaknak köszönhetően nincs akadálya a magyar-indonéz gazdasági kapcsolat megvalósításának. Bolek Zoltán, az NFÖ ügyvezetője az indonéz-magyar kapcsolatok kezdeteiről és jövőjéről tájékoztatta a meghívottakat, majd a jelenlévők ünnepélyesen aláírták a Nagypáli és az Indonéz Kereskedelmi Központ közötti gazdasági megállapodást, amely a jövőbeni együttműködés első lépése. A fórumon képviseltették magukat a térség polgármesterei is, hiszen nem csak Nagypálinak, hanem a többi településnek is fontos a gazdasági és kereskedelmi lehetőségek kihasználása.

Az eseményen bemutatták az Innovációs Ökocentrumban működõ cégeket is, köztük a Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület munkaszervezetét, amelyet Rózsás Miklós munkaszervezet vezető mutatott be pár szóban. A Pannon Interregionális Fejlesztési Nonprofit Kft. tevékenységét Fücsök Nikoletta ügyvezető ismertette. A nemrégiben megnyílt Tourinform Iroda vezetője, Horváth Ildikó a környék turisztikai szolgáltatásairól beszélt. A rendezvény magyaros ételkülönlegességeket felvonultató ebéddel zárult az Innovációs Ökocentrum teraszán.

Forrás: Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület, Észak-Nyugat Zala

Cikk megosztása