Mintegy négy és félmillió forint támogatást nyert Hárskuti Lászlóné falusi szálláshely fejlesztésére a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásziványon. A pályázattal a mai kornak mindenben megfelelő tanyaház fejlesztése valósulhatott meg, és a beruházás eredményeként a szálláshely négy napraforgós minősítésű

lett. Az épület a falutól csaknem három kilométerre, a lakóházaktól távol áll. Hatszáz négyzetméteres füvesített kert veszi körül.

A jásziványi falusi szálláshely jellege a mai kornak megfelelő tanyaház volt a fejlesztés előtt is, amelyet kiépített úton lehetett megközelíteni. A ház körül egy mintegy húszhektáros legelő terül el, amelyen őshonos állatok nevelkednek – látható magyar szürke marha, racka juh, és nem maradhat el a puli sem. A tanya egész évben fogad látogatókat, vendégeket három szobával, fűthető jurtával és igény esetén falusi vendégasztallal, lovaglási lehetőséggel, 3-4 fős lovastúrák a Mátrába, a Tisza-tóhoz szolgáltatásokkal.
Már időszerűvé vált az épület teraszlefedése, mert a ház körüli fák még nem elég magasak ahhoz, hogy szél- és esővédetté tegyék azt. Gyalult faoszlopokra helyezett féltetővel fedték le. A tároló helyiségre is ráfért a bővítés, felújítás. A hidroforházat is téliesítették, a tetőt lecserélték. A sporttevékenységek bővítésére sportteret alakítottak ki.

A tulajdonos a tervek szerint a jövőben a vállalkozás ökoturisztikai tevékenységét a megújuló energia hasznosításának bemutatásával bővíti – megújuló energiaforrásokat hasznosító gépek és berendezések kiépítésével a meleg víz előállításához szükséges energia csökkenthető.

A mai kornak mindenben maradéktalanul megfelelő tanyaház modern, polgári berendezésű, a hasznos alapterülete 140 négyzetméter. Az épületben található kettő kétágyas és egy négyágyas szoba méreténél fogva pótágy befogadására is alkalmas, amelyhez fürdőkádas fürdőszobát, mosdót építettek ki. A jól felszerelt, akár mindennapi főzésre is alkalmas konyha, társalgó minden igényt kielégít.

„A fejlesztés hozzájárul a természeti értékek megőrzéséhez. Kínálatbővítésként mutatjuk be a hevesi sík természeti értékeit, hagyományos szakmákat és tevékenységeket, valamint a látogatók az őshonos állatfajtákkal ismerkedhetnek, ezáltal új típusú szolgáltatást nyújtunk. Ha hiányzik a mozgás, biciklivel negyed óra alatt elérhető az erdő gazdag állatvilága, valamint a horgászást kedvelők helyben, vagy néhány kilométerre hódolhatnak szenvedélyüknek, a horgászatnak” – mondta Hárskuti Lászlóné.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, www.jkhk.hu

Cikk megosztása