Csaknem 54 millió forint uniós támogatást nyert a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászfényszaru önkormányzata a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társasággal az „Első lépés” című pályázati kiíráson. A konstrukció célja többek között 45, alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkező, munkavállalásukban

korlátozott személy önálló életvitelének, foglalkoztathatóságának és társadalmi integrációjának javítása, és a képzési programokba való bekapcsolódás elősegítése, egyéni fejlesztési terveken keresztül.

A programban olyan felnőttek, és az öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül el nem érő személyek vehetnek részt, akik regisztrált álláskeresők, de munkanélküli ellátást nem kapnak, inaktívak, alacsony iskolai végzettségűek, vagy elavult, nem piacképes szakképzettséggel, végzettséggel rendelkeznek. Közülük előnyt élveznek a romák és a nők. A résztvevők számára egyéni fejlesztési és szolgáltatási tervet készítenek, amelyet végre kell hajtaniuk. A projekt elemei erősítik a szociális, állampolgári, munkavállalói és önálló életvezetési készségeket, a tanulási- és munkamotivációt, valamint fejlesztik az olyan kulcskompetenciákat, mint az írás, olvasás, számtani műveletek elvégzése, megértés, beszéd, kreatív gondolkodás, döntéshozatal. A kiválasztottaknak továbbá olyan programokat szerveznek, amelyek segítik az álláskeresés, munkavállalás, tanulás során kialakult rossz beidegződések megváltoztatását, valamint az elhelyezkedést gátló alapvető problémák kiküszöbölését egészségügyi ellátás biztosításával, pályaalkalmassági vizsgálattal, rehabilitációs programok elérhetővé tételével, és gyermekek napközbeni elhelyezése.

A program 18 hónapig, idén júniustól 2012. november 30-ig tart.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, www.jaszfenyszaru.hu

Cikk megosztása