Szeptember 28. és október 2. között rendezték meg az ország legrégebbi seregszemléjét, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást (OMÉK), amelyen az ország régiói is bemutatkoztak. A Közép-Dunántúli Régió standjánál több LEADER Helyi Akciócsoport népszerűsítette térségének természeti és kulturális látnivalóit és helyi termékeit a 75. OMÉK-on. A Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület is nagy sikerrel mutatta be a Velencei-tavat és annak számos látnivalóját prospektusok és helyi termékek segítségével.

A kiállítók között helyet kapott a Kápolnásnyéki Bucka Méhészet, a pákozdi LICS Pincészet és a Térség egyik különlegességnek számító feketeribiszke bor (Fekete Borászat) is. Az Egyesület igényes kiadványaival, mint a Velencei-tó színes látványtérkép, Velencei-tó Természetes Egészség turisztikai kiadvány, Velencei-tó Természetes Egészség szórólap reprezentálta a Velencei tavat és a környező településeket, szolgáltatókat.

A kiállításon való megjelenés mellett más örömteli esemény is történt a Velencei tavi térségben. Velence LEADER-pályázaton elnyert támogatásból és önerőből új közösségi épületet ad át Velencén, 2011. október 10-én. Az elhanyagolt állapotú épület felújításával kialakított Közösségi Ház átadásával az önkormányzat régi terve valósul meg.

A LEADER program részeként átalakított épület a múlt század elején épült, egészen a II. világháború végéig községházaként működött. Ezután a házat előbb iskolaként használták, majd a pedagógusok számára szolgálati lakásként működött.

Az épület átalakítása és felújítása révén egy olyan közösségi tér jön létre, amely helyet biztosít a település civil szervezeteinek, valamint itt kap otthont a falusi nyugdíjas klub és egyéb közösségi rendezvények is.

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása