Sóshartyán település a Cserhát lábánál, Salgótarjántól 12 kilométerre fekszik. A gyönyörű természeti értékekkel megáldott település életében áttörő változást hozhat az új Közösségi Ház.

A rendkívül találó Szolgáltat-Lak elnevezéssel fémjelzett közösségi házat Nagy Andor, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke adta át. Különösen örömtelinek nevezte az eseményt, hiszen a beruházás a Salgótarjáni Kistérség munkanélküliséggel leginkább sújtott településén hozhat korszerű tudást és megújulást. Elismeréssel szólt a falu irányítóiról, akik a községfejlesztést és működtetést mindig kiemelt célnak tekintik, így a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusra a fejlesztések tekintetében is tudatosan készültek.

A község önkormányzatának kapcsolata a helyi kisvállalkozásokkal, civil szervezetekkel, kistérségi feladatellátó szervekkel, lakossággal kiválónak mondható. A helyiek fontosnak tartják egy olyan közösségi tér kialakítását, amelyben a község minden szereplője megjelenik: önkormányzat, civil szervezetek, intézmények, egyházközösség, kistérségi feladatellátású intézmények képviselői és természetesen a lakosság tagjai. Úgy vélik, hogy közös erővel talán könnyebbé, változatosabbá tehetik a falu életét, továbbléphetnek a fejlődés útján. Az IKSZT kialakításakor figyelembe vették, hogy a községben működő közösségek, civil szervezetek, szakmai partnerek mind helyet kapjanak - a lehetőségekhez mérten - az épületben, segítve ezzel a közös munkát és a partnerség kialakulását.

Az 54 millió forintból elkészült IKSZT példaadó lehet a partnerségen alapuló közösségi terek kialakításának, ahol a lakossági találkozási pont mellett, egy térben működhet a Nógrád megyei Kormányhivatal Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatala (falugazdász), a Rendőrségnek (körzeti megbízott) egy-egy helyi kirendeltsége. Külön részt alakítottak ki a helyi vállalkozásoknak és civil szervezeteknek is.

Az épület megálmodói bíznak abban, hogy az egy légtérben történő elhelyezés még szorosabbá teheti a napi kapcsolatot, több egymásra épülő programmal gazdagodhat a település.

Az önkormányzat szándékát, a helyiek elhivatottságát a címpályázatukban megfogalmazott következő mondatok hűen tükrözik: "Hisszük és valljuk, hogy a szép környezet is nevelő hatású az egyénre! Hisszük és tapasztaljuk, ha bemegyek egy épületbe egy bizonyos dolgot elintézni, akkor megnézem a kínált többi lehetőséget is és akkor ott maradok. Talán így nyílhat meg a kistelepülésen az élet a nagyvilág felé és így lehetünk közösségi emberek."

Tóth Gabriella, a község polgármestere az ünnepélyes átadáson kiemelte, hogy a település egyetlen közösségi háza a beruházásnak köszönhetően úgy vált többfunkcióssá , hogy a korábbi rossz állapotú, leromlott művelődési ház helyett egy jól szigetelt, megújult létesítményt hoztak létre. A korábbi épületet az 1950-es, 1960-as években a falu lakói összefogással, társadalmi munkában építették, ám a kor technikai lehetőségei és az eltelt közel ötven év során állaga jelentősen leromlott. A pályázat lehetővé tette mind a szigetelés-, mind a világítás valamint a gépészeti rendszerek korszerűsítését. Megújult a fűtés, akadálymentes helyiségeket alakítottak ki, kicserélték a nyílászárókat, valamint kialakítottak négy parkolóhelyet, amelyek közül egy a mozgáskorlátozottak parkolását biztosítja.

Nagy Andor és Eperjesi Tamás a Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetének igazgatója a szalag átvágásával jelképesen is birtokba adták a sóshartyániaknak a Szolgáltat-Lak új épületét.

Az ünnepség részvevői a létesítmény megtekintése után első előadásként egy komolyzenei hangversenyt és a sóshartyáni népviseletbe öltözött helyi asszonykórus előadását tekinthették meg.

Forrás: IKSZT Programiroda

Cikk megosztása