Több mint 32 millió forint uniós támogatás állt a Pest megyei Kisnémedi rendelkezésére az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) megvalósítására. Ebből az összegből a magyar építészeti hagyományokra is támaszkodó, páratlan szépségű épületet alakítottak ki a település központjában.

Edelman György, a település polgármestere az átadón kiemelte: szerencsés helyzetben van Kisnémedi a fiatalok számát tekintve, akiknek egy valós társadalmi igényekhez igazodó, korszerű technikai felszereltséggel rendelkező helyi szolgáltatást tudnak biztosítani az IKSZT-vel. A település vezetője az Észak-Kelet Pest Megyei Leader Egyesület elnökeként is kiemelt fontosságú és példamutató fejlesztésnek véli a beruházást. A projekt lényeges eleme, hogy a posta is beköltözhetett a megújult közösségi tér épületébe.

Közel húsz éve követi figyelemmel a térség fejlődését Harrach Péter, a körzet országgyűlési képviselője, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője. Köszöntőjében hangsúlyozta, mindenki a maga helyén tud építkezni, hozzájárulva Magyarország megújulásához. Hozzátette, Kisnémediben a falu közösségi életének legfontosabb színtere újult meg.

Magyarországon 635 régi, leromlott műszaki állapotú közösségi házat újítanak fel az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) finanszírozásában, amelyek közül már jó néhány megkezdte működését, azaz szolgáltató helyszínként várják a lakosságot – mondta Eperjesi Tamás, a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) igazgatója. Hangsúlyozta, hogy egy vidéki település életében rendkívül fontos a különböző korosztályokba tartozó helyiek párbeszéde, mint a tudás- és tapasztalatátadás színtere. Az átvágott nemzeti szalag egy-egy darabját a megnyitón résztvevő helyiek vitték haza emlékül.

A megnyitó után az IKSZT első éles bevetéseként színes kulturális elemekkel tűzdelt, egész estét betöltő ünnepi programnak adott helyet, amelyen a település apraja-nagyja tiszteletét tette. A közös ünneplésben közreműködtek a meghívott versegi és szentlőrinckátai nyugdíjas klubok előadói is.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása