Zalaszentgróton a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményét a Vöröskereszt központjának bővítésével hozták létre 34,8 millió forintos uniós és állami támogatással, valamint az üzemeltető karitatív szervezet tízszázalékos hozzájárulásával. A zalaszentgróti kistérségben eddig nem volt fogyatékkal élőket kiszolgáló intézmény, de ez nem jelenti azt, hogy nélkülözték a segítséget: a Vöröskereszt támogató szolgálata házhoz menve látta el mentális gondozásukat, és közreműködött a napi problémák megoldásában. Igény merült fel egy olyan nappali intézmény létesítésére, ahol kulturális és szabadidős programokat szerveznek a fogyatékkal élőknek, fejlesztik képességeiket és készségeiket, elősegítik társadalmi elfogadásukat. A klub megnyitása lehetővé teszi, hogy a fogyatékkal élők szülei újból munkát vállaljanak, mert már nem köti le egész napjukat gyermekük gondozása.

Az intézmény ünnepélyes avatásán Beke László, a Vöröskereszt helyi elnöke bemutatta szervezetük kistérségben folytatott, szerteágazó tevékenységét, Kaizerné Köllis Mónika intézményvezető pedig az új létesítményről elmondta, hogy a mozgáskorlátozottak, a látás- és a hallássérültek is akadálymentesen használhatják. A gondozottak műsora után Baracskai József polgármester és Borsos Ferenc, a Vöröskereszt megyei elnöke avatta fel az intézményt.

Baracskai Józsefné, a Vöröskereszt megyei igazgatója arról tájékoztatott, hogy a klub mind a 24 férőhelye betelt, néhány jelentkezőt azonban még tudnak fogadni, mert mindig vannak hiányzók. Az intézményt állami normatívából és a térítési díjakból működtetik. A nappali klub berendezésének egy része a bajorországi berchtesgadeni járási Vöröskereszt adománya. A beruházás négy munkahelyet teremtett Zalaszentgróton.

Forrás: Zala Termálvölgye Egyesület, Zalai Hírlap

Cikk megosztása