Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a 75. OMÉK. „A magyar föld legjava”, vagyis biztonságos, kiemelkedő minőségű magyar élelmiszer. A szervező, az Agrármarketing Centrum (AMC) tudatosítani szeretné a látogatókban, hogy a bemutatott hazai alapanyagok és feldolgozott termékek ellenőrzött forrásból és folyamatokon keresztül jutnak el a termelőtől a fogyasztóig, garantálva a biztonságot és a kiemelt minőséget. E célkitűzés kapcsán Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter megnyitó beszédében elmondta, hogy végre nem kell bizonyítania az agrárágazatnak: a fővárosban ünnepelhetjük a vidéki értékek bemutatását. „Hat év után, öt napon keresztül, 75. alkalommal, 200 év hagyományra visszatekintve, a magyar mezőgazdaság 522 kiállítója 7 hektáron tart seregszemlét a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban” – hangsúlyozta a miniszter. „A kiváló magyar termékeket érezzük a magunkénak! Hívjuk el ismerőseinket is a vásárra, hogy ők is részesei lehessenek a kiállítás forgatagának!” – szólított fel Fazekas Sándor.

Jaroslaw Wojtovicz lengyel államtitkár beszédében megköszönte, hogy országa partnerként vehet részt az eseményen. „A vásárok funkciója megváltozott. Régen a termelők csak az ehhez hasonló alkalmakkor találkozhattak, szerződhettek egymással. Ma már az üzleti funkció mellett fontos az ismeretterjesztés feladata is, hogy közelebb hozzuk a mezőgazdaságot a városi emberekhez” – fejtette ki az államtitkár.

Az OMÉK fővédnöke, Orbán Viktor miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a világ újra nagy izgalommal tekint az élelmiszertermelésre, hiszen a „mit eszünk?” és „mit fogunk enni?” kérdésekre egyre bonyolultabbak a válaszok. „Magyarországnak századok óta volt felelete ezekre a kérdésekre: egészséges, helyben termelt, génmódosítástól mentes, jóízű magyar élelmiszert, amelynek feldolgozásában minél több magyar kéz kell, hogy részt vegyen. Ezzel munkát adhatunk a magyarok tíz-, később pedig akár százezreinek is” – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra is, hogy a gazdasági válság hatására újra kell szabályozni a pénzpiacot, majd ezt követően a mezőgazdaságot itthon és nemzetközi szinten is. „Az agrárszektor és a minőségi élelmiszerek felértékelődése kitörési pont hazánknak. Vissza kell térnünk a valósághoz, megbecsülni a termőföldet és az ehhez kapcsolódó munkát. Ezért a kormányzat elkötelezte magát, hogy megvédje a magyar földet és a benne rejlő értékeket” – húzta alá beszédében a miniszterelnök.

Az ünnepélyes megnyitón az agrárágazat szereplőit 12 kategóriában díjazták, kiemelkedő teljesítményük elismeréseként. Ezek olyan kulcsfontosságú területeket érintettek, mint az agrár innováció, a biogazdálkodás vagy a vidékfejlesztés.

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása