Új külsőt kapott a Nógrád megyei Pásztó városközpontja. A helyi önkormányzat 2006-ban döntött arról, hogy elindulnak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kétfordulós pályázatán. Az anyagot 2008 júniusában nyújtották be, az első forduló pozitív elbírálásáról szóló értesítést 2009. március 3-án kapta meg a város. A

második fordulót is sikeresen vették, így 2010 áprilisában több mint hétszáz millió forintot nyert el Pásztó. A teljes projekt mintegy kilencszáz millió forintba került.

A beruházás 32 projektelemből állt. Ezek között öt műemlék megújítása szerepelt: a volt községháza – jelenleg a zeneiskola épülete – a Csohány Galéria, a Szent Lőrinc plébániatemplom, a Ciszterci kolostor, valamint a Pedagógiai Szakszolgálat és Gyermekotthon épülete. A program gazdasági elemeként a városi piac új csarnokkal bővült. A Fő utca képe is megújult: hatezer négyzetméter díszburkolatot kapott és a vízlevezetés problémája is megoldódott. Az elektromos hálózatot is átépítették, már földkábelek vezetik az áramot, s ezzel párhuzamosan energiahatékony közvilágítást építettek ki, új kandelábereket helyeztek el a város központi részén. Parkosítás eredményeként 11 ezer cserjét és fát ültettek el a városban.

Sisák Imre, Pásztó város polgármestere büszke az elvégzett munkára és valamennyi közreműködőre, akik segítségével a pásztóiak megújult környezetben élhetnek. A projektzáró rendezvényt augusztus közepén tartották.

Forrás: Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft., Nógrád Megyei Hírlap

Cikk megosztása