Hivatalosan is átadták a közelmúltban felújított Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktakenéz általános iskoláját. Az ünnepséget az idén 12. alkalommal megrendezett falunapon tartották. Az intézmény fejlesztésére 68,5 millió forintot fordított az önkormányzat, ebből az önerő mindössze nyolcszázezer forint

volt. Mintegy 65 millió forint vissza nem térítendő támogatást az ÉMOP-program, míg 3,4 milliót a BM-alap biztosított.

Az 1947-ben alapított iskolát 1991-ben nyolc tanteremmel, egy természettudományi előadóval, egy csoportszobával, vizes blokkokkal bővítették, és felhúztak egy háromszáz négyzetméteres tornatermet is. Mint Molnár Tibor polgármester az átadó ünnepségen elmondta, az intézményt, ahogy tudják, folyamatosan fejlesztik. Most a konyha megújítása és az informatikai lehetőségek korszerűsítése volt soron.

A konyha eddig 150 főre volt kapacitálva, de a beruházásnak köszönhetően ez a szám megduplázódott. Kétszáz literes főzőüstöt, burgonyakoptatót, olajsütőket, rozsdamentes munkaasztalokat vettek. A kapacitás növekedése nemcsak a gyerekek miatt fontos, ugyanis ez a konyha látja el meleg étellel a község menzakoszt iránt érdeklődő nyugdíjasait is.

Az iskolában teljesen megújultak a vizesblokkok. Tetőzetet, nyílászárókat, a tantermekben meleg burkolatot cseréltek, és gondoskodtak az épület hőszigeteléséről, a tanári és igazgatói szoba felújításáról.

Már interaktív táblák is segítik a tanulást. A remekül felszerelt informatikaterem a zömében hátrányos helyzetű gyerekeket oktató intézmény számára azért is fontos, mert az itt tanuló gyerekek jelentős része csak az iskolában találkozhat számítógépekkel, amelyek nélkül ma már korszerű tudásra nem lehet szert tenni.

„Az iskolánkba jelenleg 188 tanuló jár. Ennek a 94 százaléka hátrányos helyzetű diák, akik otthonukban nem jutnak hozzá azokhoz az informatikai lehetőségekhez, amelyek ma már szinte nélkülözhetetlenek. A közel hétmilliós pályázatnak köszönhetően öt tantermi csomaggal bővült az iskola felszerelése. Az öt csomag mindegyike tartalmaz egy-egy interaktív táblát és projektort, amelynek köszönhetően élményszerűbbé válik a tanítás folyamata. A WIFI-csomagnak köszönhetően pedig most már az iskola valamennyi számítógépe rendelkezik internet hozzáféréssel” – mondta a megyei hírportálnak Molnár Tiborné iskolaigazgató.

Az átadó ünnepségen Koncz Ferenc országgyűlési képviselő, beszédében kitért arra, hogy remek dolognak tartja az oktatásban az új módszerek, technológiák megjelenését, de senki se gondolja, hogy a fejlett eszközök, az interaktív tábla pótolni képes a pedagógusokat. A gépek akkor működnek jól, ha elkötelezett emberek kezelik, használják őket, abból pedig a taktakenézi iskolában nincs hiány.

Forrás: D. Z. Nektár LEADER Nonprofit Kft., www.boon.hu

Cikk megosztása