A NATURAMA Szövetség a magyarországi LEADER csoportok együttműködése. Lényege a partnerségi kapcsolaton alapuló érdekképviselet és tervezés a helyi, természeti és kulturális értékek környezettudatos fenntartásáért és fejlesztéséért. E célok érdekében a tagok szorosan együttműködnek, tapaszta

latot cserélnek egymással és más európai országok LEADER csoportjaival valamint közös projektekben és akciókban vesznek részt. Védik a vidéki közösségek és a vidékfejlesztés ügyét minden lehetséges területen és fórumon. Az összefogás ereje nem csupán a nagy közös projektekben rejlik, hanem a mindennapi kapcsolattartásban, információáramlásban, a tudás és készségek megosztásában. Nincsenek elvárások: önkéntességen, bizalmon és lelkiismereten alapul a közös munka. Ez ugyanis a LEADER megközelítés alapja.

A Szövetség 2009 tavaszán jött létre, jelenleg 11 taggal rendelkezik az ország különböző részeiről az Alpokaljától a Felső Homokhátságon át a Körösök Völgyéig. A közös munka alapját a kéthavi rendszerességgel megrendezett NATURAMA találkozók adják, amelyeknek minden alkalommal más-más LEADER szervezet biztosít helyszínt. Legutóbb ezt a feladatot a Völgy Vidék Közösség látta el, a felcsúti Noll-tanyára szervezték a találkozót, amelyre kilenc akciócsoport 15 szakembere jött el. A házigazda Völgy Vidék Közösség részéről a munkaszervezet tagjain kívül Horváth Judit elnökségi tag is bekapcsolódott a munkába. A két és félnapos találkozó első estéje a már hagyományossá vált helyi élelmiszerekből összeállított közös vacsorával kezdődött. A vendéglátók az óbaroki Nagy Gábor mangalicakészítményeit, a tabajdi Horváth Judit paprikából, kecsketejből készített finomságait kínálták. Legnagyobb sikere a kemencében aszalt kakukkfüves paradicsomnak, a levendulaszörpnek és az etyeki tejből készült Túró Gyurinak volt.

Elsőként a két éve elindított Marca de Calidad európai területi védjegy programot vitatták meg. A NATURAMA tagjai a program hazai bevezetésén dolgoznak, tanulmányutakon, képzéseken vesznek részt. Szabados Zsuzsanna beszámolt az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület spanyolországi tanulmányútjáról, amelyen a minősítéssel foglalkozó spanyol LEADER akciócsoportokat és a védjeggyel rendelkező vállalkozásokat látogatta meg. A helyi, területi védjegyek és a közös európai védjegy összekapcsolását spanyol LEADER szakemberek kezdeményezték, amelyhez már számos európai ország több mint 70 akciócsoportja csatlakozott. A helyi akciócsoportok által koordinált területi védjegy bevezetése, a helyi termékek, szolgáltatások, örökségek, értékek minősítése, majd a közös, európai védjegy használatának célja a terület versenyképességének javítása: a minőség, a térségfejlesztés, a környezeti fenntarthatóság növelése. A védjeggyel rendelkező, minősített termékek, szolgáltatások a helyi, területi védjegy mellett az Európai Védjegy használatára is jogosultak lesznek. A minősítési eljárás során nemcsak a terméket vagy szolgáltatást, de a terméket előállító vállalkozót is minősítik. A védjegyhasználat jelentős hatást gyakorol a térségi identitás erősödésére, a közösség összetartó erejének növekedésére.

A magyarországi akciócsoportok számára a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat pályázata ad lehetőséget a programhoz való csatlakozásra, nemzetközi előkészítő látogatások támogatására. A NATURAMA Szövetség tagjai közös spanyolországi tanulmányutat terveznek, amelyen a résztvevők a helyszínen ismerhetik meg a védjegyhasználat előnyeit, és kapnak szakmai segítséget a program hazai bevezetéséhez. A program folytatására a jövő év elején megnyíló „LEADER Nemzetközi együttműködések ösztönzése” pályázati forrásból lesz lehetőség.

A komplex turisztikai projekt – közösségi összefogáson és helyi részvételen alapuló túraútvonalak kialakítása – magába foglalja a helyi termelők, szolgáltatók és vállalkozások fejlesztését és erősítését, a hagyományok ápolását, a környezeti felelősség hirdetését és az egészséges életmód terjesztését is. A közösen kidolgozott programot mindegyik tagszervezet a saját helyi adottságait, igényeit figyelembe véve valósítja meg: van, aki lovas túra útvonalat, más bicikli utat vagy nordic walking pályát, településen belüli sétautat tervez. A közös arculat, megjelenés, térképek, honlap teszi lehetővé, hogy ezek a túraútvonalak országos hálózattá kapcsolódjanak össze. A közös honlap, arculat aktuális feladatait Márta Attila, a Duna-Ipoly Határmenti Együttműködés elnöke koordinálja. A program megvalósítását segíti, kiegészíti a Közösségi Videó (KöVi) módszer alkalmazása, amelyet Magyarországon Nemes Gusztáv, társadalomkutató szakember, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének kutatója, a Corvinus Egyetem tanára vezetett be. Ennek lényege, hogy valamely csoport egy adott témában elkészítse a saját filmjét. A KöVi azonban nem elsősorban filmkészítési technika, célja a közösségfejlesztés, kapacitásépítés, a lehetőségek, erőforrások megismerése és kihasználása.

Utolsó nap délelőtt a találkozó zárása előtt a „LEADER – a vidékfejlesztés jövője 2014-2020” konferenciák tapasztalatainak értékelése, az országos konferencia előkészítése került napirendre. A konferencia célja a jó gyakorlatok, tapasztalatok bemutatása révén a LEADER program értékelése, elfogadottságának, elismertségének növelése, a 2014-2020-as időszakra való felkészülés. A konferenciára nemzetközi szakértők, illetve a hazai programvégrehajtásban résztvevők meghívását tervezik.

A program zárásaként a vendéglátók rövid látogatást szerveztek a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiára, ahol Kiss Zoltán, a kollégium igazgatója mutatta be a vendégeknek a komplexumot. A következő találkozót október végén, Békéscsabán, a Csabai Kolbászfesztivál előtti napokban rendezik meg.

Forrás: Völgy Vidék Közösség

Cikk megosztása