Szerte az országban zajlik a szüreti szezon. A Hajós-Bajai borvidék központjában, Baján már augusztus végén elkezdték a szüretet a száraz, meleg időjárás miatt. A kevés eső miatt néhol túl sok nedvességet veszítettek a fürtök, de a termés még így is átlagos mennyiségű maradt, a szőlősze

meknek pedig a sok napsütés miatt magas lett a cukortartalma.

Idén egy különleges programmal is igyekeztek felhívni a figyelmet a magyar borkultúrára. A „Koccintás Napján” több település is versenybe szállt, hogy – az adott helység lélekszámát is figyelembe véve – náluk emelje poharát a legtöbb borász és borkedvelő. Az ország tíz borvidékén összesen több mint hétezren koccintottak a megadott időpontban.

A legtöbb pohár, csaknem négyezer, a kunsági borvidéki Kiskőrösön csendült meg, megszerezve ezzel a városnak Magyarország Legkedveltebb Borvidéki Települése címet. A koccintás ideje egybeesett a 19. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napokkal. Az eseményre külön borutcát állítottak fel, ahol húsz borászat termékei közül lehetett válogatni.

Szekszárdon a Borudvar mellett Ízek utcája is várta a látogatókat, és színpadi műsorokat is tartottak. Négy nap alatt több tízezer látogató fordult meg a fesztiválon, akik többek között kiállításokat, népművészeti vásárt és az Alisca Borrend három új tagjának avatását is megnézhették, a belvárosi római katolikus templomban pedig egyszerre 250-en tettek magyar állampolgársági esküt.

Forrás: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Sárköz-Dunavölgye-Siómente Egyesület, baja.hu, baon.hu, Tolnai Népújság

Cikk megosztása