Békés megyéből hét település – Geszt, Méhkerék, Mezőkovácsháza, Lökösháza, Magyarbánhegyes, Kevermes és Pusztaföldvár – jelezte részvételi szándékát a „NYÚL-unk a munkáért” programban. Azonban senki sem maradt le, ugyanis meghosszabbították a pályázati kiírást. Országosan 200

család számára biztosít a nyerteseknek nyulat, ketrecet, takarmányt és oltást az elinduláshoz a program.
Csúvár Zsolt, a program szervezőbizottságának elnöke közleményben jelezte, hogy mivel az utolsó napokhoz közeledve sok kérdés érkezik, kell néhány nap a lelkes közösségeknek a pályázatok összeállítására. Időre szükség is van, hiszen a program újszerűsége miatt – a beérkező kérdések alapján – értetlenkedés fogadja a megvalósítás menetét.

A Nyúl-unk a munkáért program civil kezdeményezés, célja a háztáji gazdálkodás erősítése, a családok önellátásának segítése. A kiírók fontosnak tartják, hogy a programot megfelelő utánkövetéssel fenntarthatóvá tegye a település, így biztosítani kell az ellenőrzést, a közösségben folyó nyúltartás folyamatosságát.

Körülbelül háromhavi takarmányt adnak a kezdéshez, utána mindenkinek maga kell, hogy előteremtse a nyulak táplálékát. A nyulak és a ketrecek átadása előtt közös oktatást és gyakorlati képzést tartanak a programban részt vevőknek. A kapott öt anyanyúl szaporulata nem elegendő a családoknak arra, hogy keressenek rajta, de arra igen, hogy évente 100-120 nyulat megegyenek – hívta fel rá a figyelmet Csúvár Zsolt. Ha mégis nagyobb lenne a szaporulat, az értékesítésben is segítenek. Azt is szeretnék, ha a családok terjesztenék a programot, adnának a szomszédnak vagy a környező falvaknak, hogy ők is tartsanak nyulakat.

Forrás: ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Békés Megyei Hírlap

Cikk megosztása