Mozgalmas volt a múlt hétvégéje a Győr-Moson-Sopron megyei Mihályi lakóinak, hiszen egy napra szervezték a felújított faluház avatását, a falunapot és az almafesztivált is. Nézőből, érdeklődőből már a délelőtti órákban sem volt hiány, az almatermelők azonban

hiányoztak a róluk szóló fesztiválról. Ahogy az egyik látogató megjegyezte, az egykor szebb napokat is látott gyümölcstermesztés szinte teljesen eltűnt a település környékéről. A fesztivál megnyitóján elhangzott: a helyi gyümölcstermelés feltámasztása az egész közösség érdeke.

A település azonban új faluházzal gazdagodott. 31 millió forintos pályázati támogatással, 20 százaléknyi önrésszel és két és félmilliós községházi hozzájárulással teljesen felújították az épületet, amely így elnyerte az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér címet. A helyieknek ezentúl is faluház marad, ahol a felújítást követően mind a fiataloknak, mind az időseknek tudnak szervezni programokat. Az épületben könyvtár, e-Magyarország Pont, nyugdíjasklub és irodák kapnak helyet, de sószoba is várja a helyieket.

Az átadáson Hámori György, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület elnöke kiemelte: a községeknek kellenek az ünnepek és a hagyományok. Utóbbiak felelevenítése érdekében határozott úgy a település vezetése, hogy megrendezik az almafesztivált. A mihályi biotermelők almái mellett a közönség szárított gyümölcsöket, almából készült pálinkát, süteményeket és hideg levest is kóstolhatott. A számos színpadi program során felléptek a község iskolájának és óvodájának növendékei, valamint a közönség megtekinthette a helyi néptáncosok műsorát is. Az esti órákban bállal zárult a mihályi almafesztivál.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása