A Hortobágy egykor és jelenleg is őshonos állatfajtáit mutatja be természetes környezetükben, valamint tenyésztési és telepítési feladatokat is ellát a Puszta Szafari elnevezésű projekt. Többek között réti sas, fakó keselyű, farkas, vadmacska, sakál, őstulok, pelikán és vadló is testközelből látható a Hortobágyi

Vadasparkban, ahol a látogatók szafarijárattal utazhatják körbe a 120 hektáros területet. Összesen húsz faj mintegy 650 példánya látható a megújult autós és gyalogos túraútvonalakon.

A Puszta Szafari projekt részeként szilárd burkolatot kapott az egyik turistaút, amely egy új hídon vezet át a Hortobágy folyón, valamint új kifutók, mocsarak és röptetők létesültek. A 472 millió forintból kilencven százalékos uniós támogatással megvalósult fejlesztés az állatok bemutatása mellett az élővilág sérülékenységére is igyekszik felhívni a figyelmet.

Az állatok egy részét igyekeznek szaporítani is, és később lehetőség szerint visszatelepíteni a természetbe. A kipusztult fajok közül Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója kiemelte a fakó keselyűt (Gyps fulvus), amely régen a Kárpátok hegyvonulatain élt, de élelem után kutatva gyakran tűnt fel a Hortobágyon is. Most 12 darab látható a nagytestű madárból. A Hortobágyi Vadasparkban található jelenleg a világ legnagyobb vadlópopulációja – mintegy négyszáz példány –, amely a maga látványosságán túl génbankként is szolgál. Az új szafarijárat érinti a Hortobágy összes jellegzetes élőhelytípusát: közelről láthatók például a szikes pusztán legelésző vadlovak, a mocsarakban élő pelikánok és a ligeterdő ragadozói is.

Forrás: Hortobágyi LEADER Nonprofit Kft., haon.hu

Cikk megosztása