Zöld Óvoda címet kapott a nyár közepén az Újszászi Nevelési Központ Városi Óvodai Intézményegység. Az intézmény dolgozói arra törekednek, hogy minél színesebbé, változatosabbá tegyék a gyermekek nyári óvodai életét.

Ennek érdekében nemrégiben strandóvodát, úszásoktatást szerveztek Jászboldogházán, hiszen kiemelt feladatuknak tartják a mozgásfejlesztést, egészséges életmódra nevelést is. Közel ötven kisgyermek vett részt a programon. A természetismereti tehetséggondozásra, környezettudatos nevelésre is lehetőségük nyílt a strand erdős részén, valamint a pónifogatos kocsikázás alkalmával.

A Baranya megyei Siklóson az alsó- és középfokú oktatást fejlesztették az új tanévre. Az önkormányzat 28,4 millió forintot nyert európai uniós társfinanszírozású TIOP-pályázaton informatikai fejlesztésekre. A pénzből 18 tantermi csomagot vásároltak és építettek be a nyári szünetben, amelyek interaktív táblát, projektort, laptopot és hangszórót is tartalmaznak. Emellett 39 asztali számítógépet, egy szervert, három vezeték nélküli internet-kiszolgálót és két „szavazócsomagot” szereztek be. Az eszközökön két általános iskola és egy gimnázium osztozott.

Csaknem 42 millió forint támogatást kapott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkeve önkormányzata, hogy fejlessze az informatikai infrastruktúrát a helyi iskolákban. Az elnyert összegből a hivatal több mint 37 millió forintot fordíthatott eszközbeszerzésre, így az új tanévtől többek között a régi megszokott krétaporos zöld táblát új digitális tábla váltja fel.

A Petőfi Sándor Általános Iskolában 15, a Ványai Ambrus Gimnázium, Informatikai és Közlekedésgépészeti Szakközépiskolában nyolc interaktív tábla segíti a pedagógusokat és a diákokat. Egy utolsó sorból is jól látható, hatalmas érintőképernyőt képzeljünk el, ami egy számítógéppel van összekötve. Olyan tanulói környezetet lehet teremteni a rávetített objektumok, az internet és multimédiás CD-k kínálta lehetőségekkel, amelyekben a diákok és a tanár kreativitását is kihasználva igazi élmény a tanulás. A diákok játszva, felfedezve, szórakozva tanulhatnak, és közös élménnyé építve sajátíthatják el a tananyagokat.

A fenti eszközök mellett az általános iskola még 57 darab, a szakközépiskola pedig 45 darab új számítógéppel is gazdagodik, amellyel hatékonyabban és gyorsabban tudnak a diákok bekapcsolódni a minél nagyobb informatikai tudást igénylő hétköznapokba.

Forrás: Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület, Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete, Nagykunságért Térségi Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., szoljon.hu, siklos.hu

Cikk megosztása