A Csongrád megyei Szentesen már komoly hagyománya van a lecsófőző fesztiválnak. Tíz év alatt a munkatársak közötti programból 15 ezer fős látogatottságú, kétnapos rendezvénnyé nőtte ki magát, ahová szerte a Kárpát-medencéből, és a település lengyelországi Skierniewicéből is érkeztek látogatók. A fesztivált ma már hazánk tíz legnagyobb gasztronómiai eseménye között tartják számon. A 232 regisztrált csapat rekordot jelentett a fesztivál életében – egyikük ezer literes bográcsban, egy hivatásos búvárokból álló pedig cserépedényekben főzött. Fellépett a városban született Szőke András és Koós János is, és Afrikából megérkezett a kerékpáros Baranyi Antal, aki nagyon jó helyen járt, mivel közölte: éhes.
Kunszálláson hús- és tésztafőző fesztivált rendeztek. A Bács-Kiskun megyei községben bogrács, tészta és borona kategóriában is összemérhették tudásukat az indulók – csak előbbiből több mint hetven rotyogott a főtéren. Külön versenybe szállt az általános iskola nyolc osztálya is. Itt nem feltétlenül voltak előnyben a felsőbb évfolyamok: a harmadik helyezést az ötödikesek saját specialitása, a másodikat a harmadikosok csikósbojtár tésztája, az elsőt pedig a másodikosok bakonyi ételkülönlegessége szerezte meg. A programot itt játékos kézműves és tésztás feladatok színesítették.
A káposzta játszotta a főszerepet a Békés megyei Körösnagyharsányban és a somogyi Taranyban, bár utóbbi településen a hagyományos helyi vörösborfajtával, a buncekkel kellett osztoznia a reflektorfényben. Itt nyolcadik, míg Nagyharsányban kilencedik alkalommal szenteltek fesztivált a leveléért termesztett zöldségnek. Taranyban a sültek kategóriájában a nagyatádi Volános Vagányok szarvashúsba göngyölt almás-aszús káposztája szerezte meg az első helyet, a főtt ételeknél pedig a káposztalevélbe csavart „boszorkánytöltelék”. Körösnagyharsányban több mint ezer káposztás, illetve túrós rétessel, szilvalekváros kiflivel és kapusznyikával (káposztáslepénnyel) kényeztették a látogatók a hasukat, a főzőversenyen pedig a rakott, toros és töltött káposzta mellett sokféle étellel indultak. Mindkét településen zenével és koncerttel ünnepeltek.

Forrás: Rinya-Dráva Szövetség LEADER Akciócsoport, Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület, Kiskunok Vidékéért Egyesület, Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, delmagyar.hu, beol.hu, felegyhazitv.hu

Cikk megosztása