Idén ünnepelte 110 éves névadóját a Heves megyei Abasár. 1901. augusztus 01-én döntött úgy a település, hogy az elődökre való tekintettel a falu neve ezentúl Aba-Saár, azaz mai nevén Abasár legyen. Július 30-án emlékoszlop állítással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a helyiek a

település névváltoztatásáról.

A legenda szerint az akkori névadón komoly vita alakult ki a település új nevét illetően, amelyet végül a főjegyző döntött el, mondván Saár az Aba nemzettség szálláshelye volt mindig is. Így lett a településből Aba-Saár, mai nevén Abasár.
Lénártné Benei Anikó polgármester és Petes Imréné alpolgármester megemlékező szavait követően Sárai Sarolta ismertette az 1901. évi névadó hiteles történetét. Az eseményhez illő verseket Czeglédy Eszter, Csőke Ádám és Misi Mónika előadásában hallgathatták meg a résztvevők. Abasár történelméhez szervesen kapcsolódó bencések életét és a településsel való kapcsolódási pontokat Tóth Lászlóné elevenítette fel. Végül Zajacz Ernő plébános megszentelte az emlékoszlopot.

A névadás 110. évfordulóján az Együtt Abasárért Aba Sámuel Egyesület Hagyományőrző Tagozata a műsor mellé kiállítást is szervezett Múlt és jelen címmel. A tárlat anyagát a település lakói adták össze. A kincset érő régi fényképek, okiratok levelek és különböző használati tárgyak láthatók egy hónapon át az önkormányzat nagytermében.

Forrás: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása