Uniós támogatásból új munkaerő-piaci integrációs program valósulhat meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászfényszarun. Az „Első lépések Jászfényszarun” című nyertes pályázatot az önkormányzat a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társasággal közösen adta be. A nyitókonferenciát

július végén tartották. A pályázat a célja az alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkező, munkavállalásukban korlátozott emberek önálló életvitelének, foglalkoztathatóságának és társadalmi integrációjának javítása, illetve a képzési programokba való bekapcsolódás elősegítése, egyéni fejlesztési terveken keresztül.

Célcsoportként több korosztályt jelöltek meg: a programba belépéskor 18. életévüket betöltötteket, és a nyugdíjkorhatárt öt éven belül el nem érőket. Közülük azok vehetnek részt a képzésen, akik munkaügyi ellátásban nem részesülnek, regisztrált, aktív korú emberek, vagy inaktív korúak, alacsony képzettségűek, vagy nincs piacképes szakképzettségük. A konferencián elhangzott, hogy a résztvevők körében a romák és a nők előnyt élveznek.

A program ideje alatt személyre szabott fejlesztési és szolgáltatási terv készül, és az abban megfogalmazott esetkezelési lépések valósulnak meg. Így igyekeznek erősíteni a szociális, állampolgári, munkavállalói és önálló életviteli készségeket, a tanulási- és munkamotivációt. Cél a kulcskompetenciák fejlesztése, az álláskeresés, munkavállalás, tanulás során kialakult rossz beidegződések megváltoztatása. Szerveznek mentális állapotjavító programokat is. Személyenként segítenek az elhelyezkedését gátló, alapvető mentális problémák kiküszöbölésében, az általános iskolai végzettség megszerzésében és bekapcsolódni a szakképzésbe. A program befejeztével hat hónapig még nyomon követik az egyént.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, www.tutihir.hu

Cikk megosztása