Ifjúsági találkozót rendeztek a pécsváradi kistérségben, amelyre testvértelepülésükről, a bajor Unterschleissheimből is érkeztek fiatalok. A 13 kistérségi diákhoz 11 német tanuló és három kísérő csatlakozott a Baranyai megyei Mecseknádasdon, ahol egy hétig tartó programok várták őket. Olyan

magyar hagyományokkal ismerkedhettek meg, mint a csuhétárgyak készítése, a lovaskocsizás, a cipókészítés, a kecskefejés vagy a tojáspatkolás. A székelyszabari Walburga Öko-tanyán és a Cigány–hegyi kilátóra vezető túrán a környék természeti, míg Pécsváradon és Pécsen az építészeti értékeit mutatták be.

A Békés megyei Mezőkovácsházának közben újabb testvértelepülése lett. A város a helyi művelődési központ kapcsolatára alapozva a romániai Arad megyében található Vingát fogadta rokonául. A két település főleg a kultúra, a sport, a gazdaság, az oktatás és az idegenforgalom területén szeretne együttműködni, és lakosaik között is igyekeznek erősíteni a kapcsolatokat. A két polgármester, Turcsán Zsolt és Lucian Stoicu erről egy megállapodást is aláírt.
Szintén Békés megyeiek a Belencéres Néptáncegyüttes tagjai, akik Portugáliában, a Porto melletti Gulpilharesen adtak műsort. A 47. nemzetközi néptáncfesztiválon három hazai terepen fellépő csoport mellett mexikóiak, spanyolok és macedónok is bemutatták tudásukat. A 29 táncosból és három zenészből álló magyar küldöttség a megnyitón 25 perces tánccal szórakoztatta a közönséget, majd többször is 45 perces műsort adott elő, népszerűsítve a hagyományos magyar táncokat.

Forrás: Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület, Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft., Zengő-Duna Egyesület, Békés Megyei Hírlap, beol.hu

Cikk megosztása