A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 pályázatán nyert támogatást Letenye és Perlak (Prelog) közös projektje, amelynek köszönhetően szeptember közepén megrendezték a Mura menti Hídi Vásárt. A pályázat jóvoltából a helyi és környékbeli termelők és kézművesek helypénz

nélkül mutathatták be termékeiket, s a kétnapos, szórakoztató és kulturális programokkal kísért vásár minden érdeklődő számára ingyenes volt.

A hazai helyszínen, a Mura Center előtt kialakított vásártéren Halmi Béla letenyei polgármester, Dragutin Glavina prelogi polgármester, Petar Novacki, a Muraköz megyei közgyűlés elnöke, Zoran Sikics kulturális minisztériumi államtitkár és Nyitrai Imre helyettes államtitkár köszöntötte a résztvevőket. Halmi Béla, a rendezvény ötletgazdája elmondta, a két ország közötti régi határátkelő – a néhány éve elkészült autópálya ellenére – még ma is egyfajta összekötő kapocs Horvátország és Magyarország között, ezért is kezdeményezte, hogy Perlakkal közösen a helyi termékeket, kézművességet és kultúrát népszerűsítő vásárt rendezzenek.

A Mura menti Hídi Vásáron magyar részről a térség 27 településének termelői, iparosai, művészei vettek részt. A színpadon horvát és magyar fellépők váltották egymást, s a kiállítók utcáiban kuriózumnak számító termékekkel – csörnyeföldi fügelekvárral, a zalaháshágyi Pass Méhészet egyedi ízesítésű mézeivel, a rédicsi Tatár Krisztina kézzel festett levendulazsákjaival, a valkonyaiak medvehagymás mustárjával, lenti fehérneműkészítők remekeivel, a Hajdár család mangalicatermékeivel, és persze a helyi Szőlő- és Gyümölcstermelő Egyesület jófajta nedűivel is találkozhattak az érdeklődők.

„A kulturált borfogyasztást népszerűsítjük, s szeretnénk átadni tapasztalatainkat a borházunkat felkereső horvát kollégáknak” – mondta az egyesület vezetőségéből Kuprivecz József. Hozzátette: remélik, hogy ezentúl nemcsak a Mura, hanem a szőlőművelés és a bor is összeköti a határ két oldalán élőket. Pláne, hogy egyre több horvátnak van szőlőterülete a letenyei szőlőhegyekben.

Forrás: Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület, Zalai Hírlap

Cikk megosztása