A Csongrád megyei Röszke szociális központja az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar kormány társfinanszírozásával újult meg. A Szegedi Kistérség Többcélú Társulás több mint 43 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyert az intézmény felújítására. Az összeg, amelyet a Nemzeti

Fejlesztési Ügynökség folyósított, a projekt bruttó költségének 90 százalékát fedezte, a fennmaradó költségeket a helyi önkormányzat állta.

Az ünnepélyes átadást 2011. szeptember 7-én tartották a megújult központban. Az épület energiatakarékosabbá vált: szigetelték a homlokzatot, lecserélték a nyílászárókat, és korszerűsítették a fűtési rendszert. Ezzel nem csak az üzemeltetési költségek csökkentek, de az alacsonyabb energiafelhasználás miatt a környezetet is jobban óvják. Akadálymentes parkolót, bejáratot és mosdót alakítottak ki. Megújult az eszközpark is: új informatikai berendezéseket, valamint egy nyolcszemélyes gépkocsit és egy kerékpárt is vásároltak.

A fejlesztéseknek köszönhetően korszerűbb körülmények között lehet igénybe venni az intézmény szolgáltatásait. A szociális ház a kistérség öt településének összesen 12 ezer rászorulóját látja el. A létesítményben házi segítségnyújtás, a gyermekjóléti és a családsegítő irodája, valamint a szociális étkeztetés működik.

Forrás: Déli Napfény Nonprofit Kft., roszke.hu

Cikk megosztása