Szeptember 1-jén átadták a tápiószelei Blaskovich Múzeum felújított kúriakertjét. A Közép-Magyarországi Operatív Program pályázatán 68,9 millió forint támogatást nyert a közgyűjteményt gondozó intézet és a támogatására létrejött Blaskovich Múzeum Baráti Kör. Az uniós forrás a teljes kivitelezési összeg kilencven

százalékát fedezte, így a 19. századi köznemesi életmód tárgyi emlékanyagát bemutató műgyűjteményhez méltó környezetet teremthettek.

A Blaskovich-kúriakert különleges értéket képvisel a 20. század eleji kertek sorában, ezért is volt szükséges, hogy az elmúlt évtizedekben elvadult, leromlott állapotú műemléki környezetet régi formájában tárhassák az érdeklődők elé. A csaknem százéves, eredeti kertépítészeti terv szerencsére épen fennmaradt, így ennek alapján hűen rekonstruálhatták a múzeum környékét.

Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője és Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára is. A felújított kertet Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának parlamenti államtitkára adta át a közönségnek.

Forrás: HAJT-A Csapat Egyesület, Múlt-kor.hu, tapiokultura.hu

Cikk megosztása