Felújították és átalakították a művelődési házat a Békés megyei Kondoroson. A csaknem 29 millió forintos fejlesztéshez 17,6 millió támogatást nyert az önkormányzat. A beruházásból közvetlenül is profitálhattak a nagyközség lakói, mivel a fővállalkozó és alvállalkozói is helyiek voltak.
Takarékosabbá vált az épület energiaellátása: kicserélték a nyílászárókat és a födémet, korszerűsítették a fűtési rendszert, valamint a falakat is szigetelték. Felújították a vizesblokkokat, és a nagyterem is megújult, ahol a színpadot padlófűtéssel látták el.
Az átalakításoknál azonban óvatosak voltak. Dankó Béla polgármester a szeptember 15-ei átadóünnepségen hangsúlyozta, hogy a munkálatok során igyekeztek megőrizni az épület régi stílusjegyeit. Ennek jegyében megmaradt a karzat, a stukkók és a kovácsoltvas szellőzőrácsok is.
A nagyközség vezetője a jövőbeni tervekről is beszélt. Az elképzelések szerint a művelődési ház konferenciaközpontként működne, és nem csak a helyi, hanem a környező települések rendezvényeinek helyszínéül is szolgálhat majd. Arra is számítanak, hogy a szomszédos csárdával kiegészítheti egymást a két létesítmény, további vendégeket csalogatva Kondorosra.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft., beol.hu

Cikk megosztása