A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület kezdetektől segíti a helyi termékek piacának bővítését és megismertetését. A térségben többen is foglalkoznak helyben termett gyümölcsök és zöldségek feldolgozásával, a méhek áldásos tevékenységének köszönhetően a különböző mézek készítésével, de

sokan őrzik a térségre jellemző mesterségek hagyományait is. Az egyesület szeptember 10-ét LEADER nappá nyilvánította, amelynek fővédnöke Búsi Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Ezen a napon rendezte meg a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület a Helyi Termék Vásárt is a kismarosi Művelődési Ház belső udvarán. A programot Kismaros polgármestere, Poldauf Gábor nyitotta meg Papp Róberttel, az MVH FŐPEKI osztályvezetőjével. Beszédében köszöntötte a megjelent termelőket és mestereket, akik helyi termékeik előállításával és értékesítésével az élhető vidéki területet és a fenntartható vidéki társadalmat képviselik. A térség termékei közül egyebek mellett biogyümölcsleveket, lekvárokat, különböző mézeket és szörpöket, valamint egyedi gyöngyékszereket, bőrdíszművet, kéz- és ujjbábukat vásárolhattak az idelátogatók. A vásáron részt vettek a Közép-magyarországi HACS munkaszervezet vezetők és Mészáros István, a Magyar Leader Szövetség elnöke is.

A vásár ideje alatt rendezték meg a Közép-Magyarország régió soron következő értekezletét, amelyen a régiós HACS-ok képviselői megtárgyalhatták az éppen aktuális feladatok, problémák részleteit. Az értekezlet után közös kirándulás következett a kóspallagi, négy napraforgós Málnáskert vendégházba, amely nemrég készült el az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásának köszönhetően. A tulajdonos bemutatta az új épületet: a kétágyas-fürdőszobás kialakítású szobákat, a társalgót, az étkezőt, a konferenciatermet és a kazánházat. Az épület melegvíz-ellátását a tetőn elhelyezett napkollektorok biztosítják, de , kemence, borospince, a kertben frissen gondozott gyep, a gyerekeknek pedig játszótér is található. A rövid körút után a tulajdonos felesége friss házi kemencés lángossal, és a vendégház nevéhez méltóan házi málnaszörppel kínálta vendégeket.

Este az egyesület szervezésében megtartották a LEADER Bált, amelyen átadták a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület Legtakarosabb Portája 2011 díjat is. Működési költségük terhére negyedik alkalommal írt ki saját pályázatot az egyesület. A legtakarosabb porta díj szimbolikus, annak a fáradozásnak elismerése, példaképpé emelése, amelyet a díjazottak környezetük szebbé tételébe fektettek. Hozzájárultak és járulnak ahhoz, hogy a térségről vonzóbb kép alakuljon ki az odalátogatókban. A díjazottak kertes ház, intézmény, vállalkozó illetve kereskedelmi egységekhez tartozó közterület kategóriában egy Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület Legtakarosabb Portája 2011 táblát és helyi termékekből összeállított ajándékcsomagot vehettek át.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása