Még egy okkal több, amiért érdemes felkeresni a Veszprém megyei Bakonybélt. Az újonnan nyílt Állatpark a bakonybéli Öregréten található, ahol 15 hektár bekerített gyepen többféle őshonos háziállat legel kora tavasztól késő őszig. A bemutató gazdaság rengeteg látnivalót

és különleges, maradandó élményt nyújt az idelátogatóknak. Szamarak, hucul lovak, bivalyok és magyar szürkemarha is várja az érdeklődőket. A bátrabbak a bivalyokat is megsimogathatják. A bemutató és állatsimogatás után kipróbálhatóak a régi pásztoreszközök, a karikás ostor vagy a pásztorkürt, a legbátrabbak pedig különböző ügyességi játékokban, pl. nyúldobásban és pányvavetésben is megmérethetik magukat.

A tulajdonosok családi gazdaságot működtetnek, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. A gazdálkodás során kiemelt figyelmet fordítanak az itt élő vadállatok és növények, valamint a hagyományos tájkép megőrzésére is.

Az Öregrét növényvilága igen változatos, egyszerre van jelen üde rét, zsombéksásos, nádas, valamint szárazabb domboldali gyeptársulás. Három forrás is található a legelőn, amelyek tiszta vize a nádasban és a zsombéksásosban terül el. Az itt folytatott legeltetés egyik fontos célja a természetközeli állapot helyreállítása, az idegenhonos növényfajok kiszorítása, hogy az Öregréten újra a Bakonyra jellemző gyeptársulás alakuljon ki.

Forrás: "A Bakonyért" Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület

Cikk megosztása