Rászoruló családok a Zala megyei Óhídon a napokban szedték fel a burgonyát. Egy pályázatnak köszönhetően saját fogyasztásra és a közétkeztetés segítésére is termel zöldségféléket három Zala megyei falu önkormányzata. Martincsevics István, a program koordinátora elmondta: Óhíd, Pakod és Zalabér

önkormányzatai saját földjeiken – közmunkások bevonásával – megtermelt zöldségeket elsősorban a gyermekvédelmi támogatásban részesülők kapják meg a településeken. A munkához a vetőmagot és a növényvédő szert az Élelmiszerlavina program biztosította az önkormányzatok számára.

„A pályázatot a három község közösen nyújtotta be, a programban kapott vetőmagokból és növényvédő szerekből egyenlő arányban részesültek a települések” – tette hozzá. A talaj-előkészítő munkálatok után az ültetést, majd az összes termesztési folyamatot – a helyi polgármesterek és mezőgazdász önkéntesek irányítása mellett – közmunkások végezték. Így összesen több mint kétezer négyzetmétert műveltek meg, ahol azóta burgonyát, káposztaféléket, paprikát és cukkinit termesztenek a helyiek. Az adományokat mindhárom helyszínen további vetőmagokkal egészítették ki az önkormányzatok. Martincsevics hangsúlyozta: az idei nyár aszályos időjárása meglátszik a termés mennyiségén és állagán, ennek ellenére szép termést takaríthatnak be a programban résztvevő rászorulók.

„Mindhárom faluban törekedtünk arra, hogy a közfoglalkoztatottak rotációban vegyenek részt a munkában, így a lehető legtöbb rászorulót bevonhatjuk a folyamatba. A célunk az volt, hogy olyan ismereteket adjunk át, amelyet az érintettek később saját kertjükben is hasznosítani tudnak. Így összesen több mint húsz embert sikerült bevonnunk a munkába” – mondta a program koordinátora. A betakarítás a növények beérésével párhuzamosan folyamatosan zajlik. A megtermelt zöldségeket elsősorban a gyermekvédelmi támogatásban részesülő mintegy 28–30 család kapja, amely 250–300 ember mindennapi megélhetését jelenti.

A településeken élők általában kritikus szemmel figyelik a közalkalmazottak munkájának minőségét, azonban ez a program általános elismerést váltott ki a lakókból mindhárom helyszínen. A falvak közt megvalósult széles körű összefogás és munka jól tükrözi a kezdeményezés lényegét: az Élelmiszerlavina célja nemcsak élelmiszert biztosítani a rászorulóknak, hanem olyan ismereteket, tudást átadni, amely hosszú távon segíti a résztvevők életét, megélhetését.

Forrás: Zala Termálvölgye Egyesület, Zalai Hírlap

Cikk megosztása