Szó szerint beért a „sorsfordító program” a Tolna megyei Kalaznón. A részt vevő négy asszony korábban 24, tamási kistérségben lakó társával együtt tett sikeres vizsgát zöldségtermelésből és feldolgozásból, valamint baromfitenyésztésből. A második ütemben már a gyakorlatban kellett kamatoztatni elméleti tudásukat

egy éven keresztül. Kalaznón mintegy háromezer négyzetméteren fűszerpaprikát, savanyúságnak való bogyiszlói paprikát, valamint lecsópaprikát termesztettek, Baka András polgármester pedig arról számolhatott be, hogy a zöldségek végre beértek.

A termés a falu vezetője szerint jó, a viharok csak a fóliasátrakat tépázták meg, a növényeket nem. A négy asszony maga takarítja be a termést és őrli le a fűszerpaprikát, a feldolgozott termékeket pedig a helyi rendezvényeken használják fel, valamint a rászorulóknak is adnak.

Kurdon az iskolai és a szociális étkeztetés biztosításához is kihasználják a közfoglalkoztatásban rejlő lehetőségeket. Helyi magánszemélyek ajánlottak fel 2,2 hektárnyi földet az önkormányzatnak, amely zöldségeket termeltet a területen. A kezdeményezéssel mintegy négyszázezer forintot spórolt a hivatal. A község még egyet lépne előre: a Szociális Földprogramra benyújtott pályázatukkal kisgépekre és fóliasátorra szeretnének támogatást nyerni.

Az önkormányzat közmunkásokkal újíttatta fel az orvosi szolgálati lakást és a közösségi házat, a munkához csak az alapanyagot kellett megvennie. Az ácsok, kőművesek és egyéb szakemberek kicsinosították az épület külső homlokzatát, tetőszerkezetét, valamint befejezték a házhoz tartozó félkész garázst. „Emellett az ő szakértelmüknek és munkához való hozzáállásuknak köszönhető az is, hogy otthonosabb lett a művelődési ház beltere is, hiszen új lambéria-burkolatot kaptak a falak, és kifestették a termeket. A tornatermet is szebbé tették” – mondta Müller János polgármester.

Kaposszekcsőn szintén felújításokhoz használtak külön pénzbe nem kerülő munkaerőt, itt viszont önkéntesek segítettek be. A 75 helybeli olyan lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, hogy nem csak az új óvoda épületéhez tartozó udvart tették rendbe, hanem az épület belsejében is elvégezték az utolsó simításokat.

Forrás: Tolnai Hármas Összefogás Nonprofit Kft., teol.hu

Cikk megosztása