A LEADER program végrehajtásának egyik igen fontos eleme a nemzetközi kapcsolatok építése, amelynek jelentős állomása volt az észt Raplamaa LEADER közösség magyarországi látogatása. Mintegy féléves előkészítő munka után a Völgy Vidék Közösség szeptember 4. és 7 között láthatta vendégül az észt csapatot.

A negyvenfős vidékfejlesztő csoport ízelítőt kapott a Völgy Vidék LEADER térség természeti, kulturális értékeiből, és számos sikeres helyi vállalkozást is meglátogatott. Felkeresték az Alcsúti Arborétumot, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, a herceghalmi sajtüzemet, amelynek kitűnő sajt- és túrótermékeit meg is kóstolhatták a vendégek. Megtekintették az etyeki Buzál-Mórocza Pincészetet, az Etyeki Németek Egyesületének helytörténeti gyűjteményét, az újonnan felújított etyeki római katolikus templomot és a Körpincesort, és bejárták a tabajdi Mezítlábas Parkot is.

A tabajdi pálinkafőzdében jóféle gyümölcspálinkák mellett Hammang Ágnes helyi termelő kecskesajtját és Horváth Judit paprikáját is megkóstolták. A csabdi Lovaszugolyban tett kitérő után visszatértek Válba, ahol a Völgy Pizzéria jóvoltából késő nyáresti grillpartin vettek részt. Az estét a martonvásári Százszorszép Táncegyüttes műsora színesítette, majd közös tánctanítás következett.

A programokon részt vett a Völgy Vidék Közösség elnöke, valamint a munkaszervezet dolgozói is. A vendégek megnézték a LEADER irodát, bepillantottak a szervezet felépítésébe, működési és támogatási rendszerébe, miközben a hazai egyesület is megismerte az észtországi LEADER program fontosabb elemeit, valamint a csoportot alkotó vállalkozókat, faluvezetőket, kulturális szervezőket.

A találkozónak köszönhetően lehetőség nyílt további kapcsolatépítésre, közös projektek szervezésére nem csak a LEADER csoportok, hanem az egyes résztvevők (táncegyüttes, vállalkozók, iskolai vezetők, civil szervezetek) között is.

Forrás: Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása