Megszépült iskolák fogadták két dél-magyarországi iskolában is a diákokat szeptember 1-jén. A Csongrád megyei Balástyán pályázati forrásból, az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg a beruházás, amelyre összesen 33,6 millió forintot költöttek. Ebből 32 millió forintot fedezett

az uniós pályázat – az önerő 70 százalékát is pályázati forrásból fedezték. A munkálatokkal augusztus 20-ára készültek el.

A felsősök épülete esetében főként a tetőre fért rá a felújítás: az 1950-es években épített vasszerkezet már erősen korrodálódott. Ezt egy cseréppel borított, fából készült építmény váltotta fel. A villamoshálózatot is korszerűsítették, lecserélték a falakban futó vezetékeket, és új világítótesteket is kihelyeztek a régiek helyett. Ezeknél már a működési költségek lefaragására és a környezetvédelemre is gondoltak: mind a 96 lámpa energiatakarékos. A falakat újra festették. A tantermek és a folyosók kellemes, meleg színekkel igyekeznek javítani a tanárok és a diákok hangulatán. Kicserélték a már erősen repedezett burkolatot a közlekedő részeken, valamint a tantermekben a parkettát is felcsiszolták, a látássérülteket pedig vezetősáv segíti a folyosói tájékozódásban.

A Tolna megyei Madocsán is felújított iskola várta az évnyitóra érkezőket. A kívül-belül átalakult épületbe új felszereléseket is beszereztek. Emellett kerítést építettek a templom felé, valamint biciklitárolót is kialakítottak, amely térkőburkolatot kapott. Ősszel parkosítani szeretnének az udvarban.
Agócs Mihályné, az intézmény vezetője szerint nem mindennapi egy iskolaigazgató életében, hogy ilyen új iskolát vezethet. „Én egy olyan iskolát szerettem volna megvalósítani, ahol a gyerekek jól érzik magukat, a pedagógusok örömmel dolgoznak, és a gyerekek képességeit fejlesztik. Úgy érzem, hogy ez sikerült” – mondta.

Forrás: Duna Összeköt Egyesület, Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület, teol.hu, delmagyar.hu

Cikk megosztása