A Győr-Moson-Sopron megyei képviselő-testület júniusi ülésén hozott döntést arról, hogy 2011. szeptember 1-jével két-két szociális intézményét beolvadással egyesíti. Az intézmények összeolvadása, a szociális szolgáltató tevékenység összehangolása és a szoc

iális munkát segítő funkciók együttes ellátása révén az eddiginél hatékonyabb ellátás feltételeit teremti meg.

Az önkormányzati gazdálkodás egyre romló kondíciói tették szükségessé annak az évek óta érlelt döntésnek a meghozatalát, hogy a különböző székhelyű, eltérő tevékenységű, de feladatköreiket tekintve egymáshoz mégis közel álló intézmények egy szervezeti egységként működjenek tovább.

Így a jobaházi Idősek Otthona és a Pásztoriban található Felnőttkorú Fogyatékosok Otthona szeptember elsejétől egyesült. Az Idősek Otthona megszűnik, a jogutód intézmény a Felnőttkorú Fogyatékosok Otthona, amely a beolvadás után „Gondoskodás" Rábaközi Szociális Központ néven felnőttkorú fogyatékosok és idősek otthonaként működik tovább. Hasonló változások lépt életbe a koroncó-zöldmajori Értelmi Fogyatékosok Rehabilitációs Intézménye és a táplánypusztai Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthon szociális intézmények esetében is. Az Értelmi Fogyatékosok Rehabilitációs Intézmény jogutódja a beolvadás után Piróth Endre Szociális Központ néven pszichiátriai betegek és értelmi fogyatékosok rehabilitációs intézményeként működik tovább.

Az új rendszerű szolgáltatás és a megfelelő intézménystruktúra kialakításával hatékony és gazdaságos működés várható. A szociális feladatok egységesebb kezelése a jelenlegi állapotnál mindenképpen kedvezőbb lehetőséget kínál. A rendelkezésre álló, szűkülő erőforrások egységesítése, egyenletesebb elosztása a párhuzamos munkafolyamatok megszüntetése, nagyobb pályázati esélyek és fejlesztési lehetőségek biztosításával feltételezhetően a szakmai és gazdasági munka eredményességét idézi elő.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztő Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása