Befejeződött a Baranya megyei Kétújfalu csapadékvíz-elvezető hálózatának felújítása és korszerűsítése. A beruházáshoz a település önkormányzata még 2009 novemberében nyert majdnem 50 millió forintnyi támogatást a Dél-dunántúli Operatív Programra „Kétújfalu község belterületi vízrendezése” címmel benyújtott pályázatával.
Az árokrendszer rendbetételére már nagy szükség volt, mivel az elavult hálózat nem tudott megbirkózni a szeszélyes időjárással. A lakosoknak többször is meg kellett küzdeniük a belvízzel és a hóolvadással, valamint az utóbbi évek heves és nagy mennyiségű csapadékot hozó esőzéseivel. A víz főleg az alacsonyabban fekvő házakat és területeket veszélyeztette. Az árkok szélességét növények és szemét csökkentette, és problémát jelentettek a kapubejárók is, amelyek szűkösségük miatt mára képtelenné váltak a víz megfelelő elvezetésére.
A beruházás során ezekre a gondokra igyekeztek megoldást találni. Ennek érdekében kikotorták a Galozsai-árok medrét, valamint kiszélesítették és kitisztították az árkokat – összesen 10 kilométer hosszan. Felújították és átalakították több helyen a közúti átereszeket, kapubejárókat, valamint mederlap- és terméskőburkolatokat tettek le.

Forrás: Szinergia Egyesület, www.ketujfalu.hu, Új Dunántúli Napló

Cikk megosztása